depresia postpartum

Un număr tot mai mare de mame părăsesc cabinetele psihiatrilor cu o rețetă de antidepresive anual pentru că depresia clinică pare să fie una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă după naștere: de la “ce s-a întâmplat cu viața mea dinainte?” la schimbări hormonale, epuizare fizică și psihică. Însă nu toate femeile care se simt în felul acesta suferă de depresie cronică sau ceea ce numim depresie post-partum.

Diagnosticele se pun foarte repede, într-o consultație care nu durează mai mult de 15 minute. În general nu sunt invocate și alte analize înainte de a începe această cură de antidepresive însoțite frecvent de anxiolitice. Deși ar trebui. În trecut am scris despre depresia maternă aici și despre tulburarea de personalitate narcisistă a mamelor aici. Sunt niște condiții care, din păcate, nu au consecințe individuale. 

Iată 5 probleme de sănătate care sunt des confundate cu depresia cronică:

1. ADHD

Cred că primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la ADHD este un băiețel hipernergic care nu poate sta locului. Însă ADHD nu este o boală legată numai de copilărie. Aproximativ 20 milioane de oameni suferă de această condiție la nivel global. Iar în România, 7% dintre copiii poartă acest diagnostic. Femeile adult cu ADHD nu sunt în general hiperactive dar prezintă alte simptome: mintea le zboară aiurea și nu își pot menține atenția sufucient de mult încât să îndeplinească o sarcină. Lipsa atenției și concentrării poate conduce către sentimentul de vină că nu pot întreprinde nimic până la capăt, iar această vină poate dgeenera în sentimente despresive.

Femeile care au suferit anumite simptome mai puțin accentuate și care nu au putut fi diagnosticate în timpul copilăriei, ajung la statutul de mamă cu multe probleme asociate, în general depresie.

2. Hipotiroidism

Tiroida este o glandă micuța situată la nivelul gâtului care produce hormoni afectând toate organele corpului. Dacă tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni, te poate face să te simți anxios. Dar dacă produce prea puțini hormoni tot corpul tău încetinește, te face să te simți obosit, fără putere de concentrare și poate părea că ești depresiv. Mai îngrijorător este faptul că 1 din 8 femei dezvoltă o tulburare a glandei tiroide și 60% nu sunt conștiente de această condiție.

Cea mai frecventă cauză a hipotiroidiei este boala Hashimoto prin care sistemul imunitar atacă glanda și previne astfel producția de hormoni. Tiroidita postpartum este o condiție similară bolii Hashimoto și afectează 10% dintre femeile care au născut recent. Astfel că majoritatea doctorilor la care mergi cu simptome de depresie vor cere și un screening al tiroidei.

3. Fibromialgia și 4. Sindromul oboselii cronice

Sunt deseori atribuite depresiei și insomniei: persoanele care stau deseori în pat, incapabile să adoarmă dar simt și durere li epuizare au șanse mari să sufere de Sindromul oboselii cronice. Una dintre cele mai amri diferențe dintre acesta și depresie este că în cazul depresiei persoana își pierde interesul în activitățile care înainte îl încântau.

 5. Boala Lyme

România a început să monitorizeze această boală abia în 2010 când s-au înregistrat 312 cazuri. Este denumită “Marea Imitatoare” pentru că nu prezintă niște simptome clare și poate disimula un număr mare de alte afecțiuni. Dacă nu este corect diagnosticată, pacientului i se poate spune că își imaginează aceste simptome, lucru care o poate duce către o stare profundă de depresie. Simptomele se pot agrava în timpul ciclului menstrual sau în cadrul curelor cu antibiotice.

 

Sursă foto: Alergic blog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here