activitatea fizica

Când stăm singuri și deconectați, după ce au adormit copii, începem de multe ori să trasăm rezoluții foarte ambițioase: să ieșim mai mult din oraș, să petrecem mai multe ore de calitate cu copiii noștri ăn fiecare zi, să citim mai mult, să ne cultivăm și, binențeles, activitatea fizică este nelipsită în lista asta. Presupun că nu e un scenariu necunoscut. Eu cel puțin mi-l repet în fiecare noapte și nu am reușit să bifez decât vreo trei obiective, iar activitatea fizică nu se află printre ele. Și asta și pentru că nu știu când aș mai avea cputerea să mă urnesc și să merg încă o oră sau două la vreo sală de fitness sau la vreun bazin de înot.

Însă când vine vorba de Albert sunt și mai ambițiosă în ceea ce privește sportul. Nu mi-am propus să îl înscriu la cine știe ce cursuri de karate sau tenis, nu sunt genul de om care să impună activități. Mai degrabă mai aștept să crească puțin și să simulăm împreună câteva, pentru a-și alege singur activitățile în care vrea să se implice. Vreau totuși, când împlinește 2 ani să îi cumpăr o bicicletă. Îmi amintesc din copilăria mea că tot pe la vârsta aia am primit-o și eu pe prima și a fost cel mai frumos cadou.

Înainte să încep să vă povestesc despre importanța activității sportive, vreau să vă reamintesc despre efectele nocive pe care le au băuturile răcoritoare asupra comportamentului și nivelului de agresivitate ale copiilor. Puteți citi aici articolul. Am văzut nenumărați copii care practică un anumit sport și se hidratează apoi cu o doză de Cola sau Granini. Sunt toate la fel.

Dar să începem să discutăm iar rezoluții pe care îmi promit să le realizez. Îm propun să ne alergăm și să ne jucăm toate jocurile unei copilării normale. Și vreau să îl îndrept și către activitate fizică, nu doar spre dobândirea de abilități academice. Este foarte important pentru ei. Nu numai pentru că le asigură o sănătate fizică și mentală de-a lungul vieții. Cele două sunt interdependente pentru următorul motiv: activitatea fizică joacă un rol esențial în sănătatea creierului și performanța academică.

Prin capacitatea cardiorespiratorie, rezistența musculară și abilitățile motorii, activitatea fizică de orice fel îmbunătățește starea generală de sănătate. Iar creierul începe să funcționeze în parametrii maximi, mărind astfel și capacitatea de învățare.

Lucrurile astea, deși evidente, au fost studiate. Pentru că e nevoie să știm totuși care dintre avantajele pe care le obții prin practicarea unui sport ajută efectiv la îmbunătățirea capacității de învățare și a performanței academice. Iar un studiu a evidențiat faptul că abilitatea motorie și capacitatea cardiorespisatorie, atât la nivel independent cât și combinate, sunt legate de performanța academică.

Abilitatea motorie s-a dovedit un indicator superior, cu o greutate mai mare. Studiul s-a realizat pe 2038 de copii și adolescenti cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, iar copiii cu abilitate motorie și capacitate cardio mai mici, aveau și note mai mici la școală.

Dacă ținem cont de cele două abilități fizice, ar trebui să încurajăm activitățile fizice care includ mai degrabă exerciții aerobic și cardio.

Acum că știți și despre acest avantaj, încercați să vă implicați în diverse jocuri fizice cu copiii. Nu numai că vă permite conectarea cu ei și întărirea relației părinte-copil. Ci pentru că aceste activități detensionează, pun pe un loc secundar orice grijă sau gând negativ care poate ne domină mintea în mod constant de nu mai știm nici noi când ne-am transformat în Grinch-el familiei. Și același lucru se întâmplă și în cazul lor. Secretă dopamină și se simt fericiți și exaltați.

Există prea multă presiune pusă zilnic și pe noi și pe copiii noștri. Dar este rolul nostru să o risipim atunci când ne petrecem timpul cu ei și să le ajutăm sistemul biochimic să funcționeze. Data viitoare când mergeți în parc, nu mai stați pe margine. Luați-vă pistoale cu apă sau o minge, alergați după copii, conectați-vă cu ei. Acestea sunt experiențele cu care rămân la nivel subconștient.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here