Copil atacat de un pitbull

Vreau să vă vorbesc astăzi despre cum Albert a fost atacat de un pitbull la locul de joacă. Săptămânile trecute eram la locul de joacă din fața blocului. Este un loc micuț, foarte aglomerat în sectorul 2 și găsești acolo copii de toate vârstele. Vă spun sincer că urăsc locul ăla. Nu numai că nu avem unde ne juca liniștiți pentru că există în permanență un grup de copii mai mari care se joacă cu mingea, un altul care aleargă sau alți copii cu biciclete și trotinete. E un haos complet. Încerc să îl evit cât pot de des și să mergem în altă parte, însă nu e tot timpul posibil. Vreau să subliniez de la început că emoțiile mele negative față de acest loc leagă principala vină de autoritățile locale, nu de copii. Până la urmă, zona deservește foarte multe blocuri, unele cu 10 etaje, în care locuiesc familii cu aceleași nevoi ca și a mea. Însă faptul că nu există un parc mai serios în care să îți poți plimba copilul în voie, iar cimitirele sunt declarate spații verzi e de-a dreptul penibil.

Albert nu are răbdare să stea într-un singur loc și să se joace cu ceva, liniștit. E titirez printre toate leagănele care balansează puternic, minge, bicicletă și tot așa. Aș putea scrie acum un articol despre tonusul muscular pe care l-am câștigat doar alergând, ferind, ridicând în brațe des copil de 14 kg+ și înjurând printre dinți.

Și în tot tam-tam-ul ăsta apare și un grup de băieți de 20 de ani (aproximez, nu am de unde știi) cu un pitbull fără lesă, fără botniță. Și se așează și ei în minunații 3 mp de loc de joacă. Câinele și-a arătat agresivitatea încă de la început, sărind pe un bătrân care tocmai intra în parc. Apoi pe rând la toți băieții care alergau pe acolo. Nimeni nu face nimic. Preferă să se îndepărteze ușor de ei și să nu ia atitudine. Bâtrânul le-a sugerat să țină câinele în lesă și atunci a început o scenă care m-a înfuriat extrem. Proprietarul a început să îl amenințe și să se prefacă că îi aplică diverse lovituri. Nu imi venea să cred. Am filmat toată scena. În continuare nimeni nu făcea nimic, deși erau la ora aia în parc cel puțin patru masculi bine întremați, ieșiți cu copiii la joacă.

Bătrânul nu a mai spus nimic, evident, și s-a așezat mai departe de el. Însă imbecilul de proprietar de câine rasă periculoasă nu a încetat să îl agreseze. Nu vreau să vă redau acum înjurături, apel la odihnă veșnică și alte cimitire ce îi ieșeau pe gură.

Albert era pe atunci în leagăn dar a cerut jos. Câinele alert. Nu cred că a apucat să facă doi pași (eram destul de departe de ei) și câinele vine fugind după el. Eu sunt terorizată de orice fel de câine așa că nu știu cum am reușit să mă pun în fața lui Albert și să îi dau câinelui un picior în cap, cât de puternic am putut. Am reacționat prost, panicată, pentru că putea să mă omoare. Am avut noroc totuși pentru că fie l-am lovit cam tare, fie era încă pui și nu era încă dresat să atace la adevăratul potențial (sunt convinsă că urmează și un astfel de antrenament, văzându-i stăpânul). Nu îmi amintesc foarte bine scena. Mi s-a povestit apoi de către bătrân. Cert e că proprietarul a venit să mă înjure după faza asta. Tot pe pilot automat, mi-am luat copilul în brațe și am plecat.

Să vă redau acum câteva puncte din legea privind regimul de deținere a câinilor periculoși, care contau în această situație:

“Art. 1
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metisii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso sș metisii lor.

Deci câinele se încadra în categoria 1. 

Art. 2

(1) Prin câini agresivi se înțelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; 

Art. 6

(1) Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces catre acestea, este interzis. Deci un pitbull, adică un câine de categoria 1 nu avea ce să caute acolo, în primul rând. 

După știința mea, locurile de joacă pentru copii intră în categoria locurilor publice.

Art. 12

(1) Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevăzute la art. 6 (era articolul 2 în lege, dar mă rog, nu mă aștept la coerență din partea organelor), dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Am chemat poliția și tot ce au primit a fost un avertisment. UN AVERTISMENT. Poliția sector 2, ești de o inutilitate frapantă, iar inutilitatea ta costă. Deci după ce niște băieți vin cu un pitbull, într-un loc de joacă, fără lesă sau botniță, câinele atacă 3 persoane: un bătrân, un copil de 1 an și jumătate și încă o doamnă în vârstă și mai aleargă și câțiva alți copii, nu se aleg nici măcar cu o amendă.

Vorbind cu polițiștii, le-am arătat filmulețul cu agresiunea asupra bătrânului, l-am chemat și pe domnul în vârstă să le povestească despre agresiunea verbală, am povestit și eu despre cea îndreptată împotriva mea. Când i-am întrebat ce măsuri au luat, mi-au răspuns sec: i-am înștiințat privind prevederile legale și i-am îndepărtat de la locație. GOOD JOB. Să le dea cineva băieților ăstora o gogoașă.

Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Iubesc animalele. Nu țin cont de rase de câini preferate, inclusiv eu am vrut un Presa Canario acum ceva timp. Și nu învinuiesc cu nimic animalul. Învinuiesc o tipologie de om abjectă și o instituție incapabilă să își protejeze cetățenii. Dar scenariul cred că vă e deja cunoscut.

 

 

10 COMMENTS

 1. Well…daca ai avut un caine cum de esti atat de terorizata cand vezi unul ? Si cred totusi ca batranul ar fi plecat din parc daca s-ar fi simtit intr-adevar agresat de caine. La fel si pentru ceilalti oameni, inclus tu. Vezi un caine agresiv ? Pleci.
  Nu e agresiv ? Ramai cu copilul tau in parc si studiezi situatia cu tinerii sau cum de tatii nu sar în ajutorul batranului insultat de golani.
  Cred exagerezi cu cainele

  • Recunosc scenariul. Si recunosc si tipologia de mari iubitori de animale fara creier. Stapanii, ca animalele or avea ceva creieras. Si se gaseste cate un destept/ desteapta sa concluzioneze ca orice om care reactioneaza e exagerat.

  • “Daca ai avut un caine cum poti fi terorizata de unul?” ?? Serios ca ai intrebat asa ceva?
   Oare asa le spui si femeilor care sunt terorizate de un barbat? “Daca ai mai avut iubiti, cum de esti terorizata de unul?”
   Cred ca tu esti cea care exagereaza. Sper sa fie cat mai putine persoane cu o astfel de mentalitate.

  • Auzi Simona mai bine iti bagai undeva comentariul de rahat in loc sa-i dai viata!! Asemenea caini nu au ce cauta pe strada fara lesa, in plus nu au ce cauta cainii in parcurile copiilor!!!! Nu ne luam noi copiii si ne ferim de voi, voi sa va luati cainii sa vi-i tineti in pat, nu aveti decat! Si sa va aplice si voua acelasi tratament si sa-i pupati in bot mai apoi! Dezaxatilor!

 2. Nu am avut un caine, intentionam sa adopt unul cu multi ani in urma. Dar nu s-a intamplat. Cainele nu musca propriu-zis dar venea maraind si sarea pe oameni. Tie ti se pare normal ca intr-un loc de joaca pentru copii sa plece toata lumea pentru ca a venit un golan cu un pitbull fara lesa si fara botnita? Lucrurile astea s-au intamplat in decursul a cateva minute. Copilul meu era in leagan si nu-l puteam teleporta in bloc, deci a trebuit sa mergem prin parc. Iar cainele a sarit. La el. Dar asa-i atitudinea pe la noi: vezi ceva absolut inacceptabil, pleci. Pentru ca asa se rezolva situatiile. NU, NU PLECI. TE RETRAGI undeva in siguranta SI CHEMI POLITIA. Cred ca exagerezi cand spui ca exagerez. Nu prea poti aprecia o situatie in care nu ai fost direct implicata, sau ma insel si ai un glob de cristal sub masa?

 3. Simona, nu trebuie sa se goleasca un parc intreg cand vine un caine agresiv, iar pitbull-ii nu au voie sub nicio forma in public fara lesa si botnita, fiind rasa agresiva. Oamenii, de regula, nu pleaca atunci cand vad un caine cu stapan, chiar daca manifesta o oarecare agresivitate, pentru ca se bazeaza pe faptul ca stapanul isi poate controla animalul si ca daca ar fi chiar atat de agresiv incat chiar sa muste, nu l-ar purta in libertate – uneori insa, stapanii sunt idioti. Batranul ar fi putut fi greu deplasabil, ar fi putut avea anumite deficiente psihice specifice varstei sau i-ar fi putut fi frica sa nu fie atacat din nou daca da sa plece. Iar cand vezi un caine venind in viteza si maraind catre copil, reactionezi instinctiv. Un pitbull care, din orice motiv, maraie si da sa atace un copil nu are ce cauta intr-un loc public fara botnita, iar la locurile de joaca nu are ce cauta punct. Nu inteleg unde ar fi exagerarea – daca a fost nevoie sa-l pocneasca fiindca alerga catre copil, e clar ca nu avea ce cauta acolo. Psihologia de buzunar in care aplici ceea ce crezi ca ai fi facut tu intr-o situatie pentru a interpreta reactiile unor persoane complet diferite nu functioneaza.

  PS: Eu am 2 caini si tot mi-e frica de caini mari care nu-mi apartin. A spune ca daca ai caine nu te poti teme de caini e ca si cum ai spune “cum de te temi sa nu fii violata pe strada, ca doar ai barbat acasa?”…

 4. Legile sunt prea blande cu astfel de specimene de oameni! Orice caine poate fi agresiv si periculos daca circumstantele in care traieste il imping spre asta. In 90% din cazuri, acele circumstante nefericite sunt create de oameni. Asa ca legile si actiunile autoritatilor ar trebui sa fie mult mai dure, de la aplicarea unor amenzi imense, la confiscarea animalelor (cu speranta reabilitarii lor), pana la ani multi de puscarie pentru incidentele extreme.
  Am doi caini rasa bull-terrier, nu-i gasiti in legea referitoare la rasele agresive, dar felul in care arata ii incadreaza acolo in prejudecatile oamenilor.
  Cainii mei nu au manifestat niciodata o atitudine agresiva la adresa vreunui om, dar asta nu inseamna ca eu, omul lor, sa-mi uit responsabilitatea fata de ei si fata de comunitate, sa ignor faptul ca sunt puternici (pot darama cu usurinta un copil in joaca), sa-mi asum riscul ca ei sa reactioneze la provocarea unui alt animal etc.
  Idioti ca asta depre care se povesteste ne afecteaza pe noi, stapanii de caini cu aspect “de lupta” in atatea moduri, ca-mi vine sa le aplic propria doftorie, if you know what I mean!

  • Da, Simi, dar copilul si restul oamenilor agresati nu au provocat nimic. Adica sa te plimbi printr-un loc de joaca, mie nu-mi suna a provocare. Este clar ca stapanul trebuia sa ia o amenda usturatoare si sa i se interzica sa mai intre in astfel de locuri publice fara lesa si botnita, ceea ce nu s-a intamplat.

 5. Auzi Simona mai bine iti bagai undeva comentariul de rahat in loc sa-i dai viata!! Asemenea caini nu au ce cauta pe strada fara lesa, in plus nu au ce cauta cainii in parcurile copiilor!!!! Nu ne luam noi copiii si ne ferim de voi, voi sa va luati cainii sa vi-i tineti in pat, nu aveti decat! Si sa va aplice si voua acelasi tratament si sa-i pupati in bot mai apoi! Dezaxatilor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here