Alimente care pot influenta negativ comportamentul copiilor

În ultimii ani, am cunoscut o revoluție în definirea nutriției infantile sănătoase. Deși există câteva surse pe care vă puteți baza tot timpul, când aveți întrebări (cu siguranță acolo veți găsi studii și informații vitale, însă majoritatea sunt publicate în limba engleză și au uneori acel limbaj academic greu de cuprins, dacă nu ești familiarizat), Internetul a preluat cumva puterea și a permis instrumente de informare și socializare complexe pe absolut orice temă, inclusiv nutriția infantilă, în special prin grupurile de Facebook. Nu vreau să denigrez cu nimic aceste grupuri, însă insist să aruncați mai întâi o privire pe acele surse sigure despre care vorbeam mai devreme: World Health Organization, NHS, Health Canada. Acestea sunt principalele trei, dar mai sunt și altele. Astăzi mi-am propus să atrag atenția asupra acelor alimente care influențează negativ comportamentul copiilor. Este un topic minor în vastul câmp al cercetării, dar pas cu pas, voi construi un număr mai mare de articole care să vă aducă explicații în această zonă.

Referitor la grupurile de Facebook, pentru că am fost administrator în două dintre ele și membru în multe altele, vă recomand călduros să mergeți în Diversificarea Nutriției Copilului de la Naștere la Adolescență. În primul rând pentru că este un grup mai micuț și vi se oferă un răspuns rapid, răspunsul are tot timpul un ton prietenos, fără critici și comentarii extra și are în componența echipei de administratori un medic doctorand în nutriție infantilă, Roxana Maria Hadmaș De fapt criticile și comentariile extra sunt cele care m-au făcut să ies de pe majoritatea grupurilor de acest fel, rapid. Atenție mare și la grupurile dedicate autodiversificării. BLW, Baby Lead Weaning, este o practică foarte utilă, atunci când este aplicată cum trebuie și fără o abordare extremistă. Iar această abordare extremistă dictează tonul în două cele mai mari grupuri de acest fel: BLW România și Măr cu Biscuite. Nu pot da tag pentru că sunt blocată pe ambele :D. Nu dintr-un motiv serios. Doar așa, pentru că am avut o opinie.

Să trecem acum la seria de alimente care influențează negativ comportamentul copiilor:

  1. Lactatele: aceasta este una dintre categoriile pentru care am pus de fapt “pot fi” și “nu sunt”. Lactatele sunt surse importante de calciu în alimentația copilului însă dacă bebelușul sau copilul mic este intolerant sau alergic la proteinele care se regăsesc în produsele lactate, veți observa cu siguranță schimbări în comportamentul său. Mulți copii devin iritabili ușor sau chiar agresivi. Copiii cu aceste alergii tind să sufere frecvent de infecții la nivelul urechii și răceli. Pot manifesta și simptome asemănătoare colicilor iar copiii mai mari sau toddler-ii pot deveni inconsolabili și foarte nervoși.
  2. Coloranții alimentari: sunt multe țări care au interzis deja utilizarea coloranților alimentari artificiali datorită efectelor negative pe care le au asupra copiilor: sunt o potențială cauză pentru ADHD, anxietate, hiperactivitate și dureri de cap și pot cauza și schimbări comportamentale semnificative. Mulți părinți învinuiesc zahărul de cele mai multe ori pentru schimbările comportamentale, dar e bine de reținut faptul că dulciurile conțin în proporție mare și coloranți. Ei se camuflează de multe ori și în produse precum pâinea și iaurtul. Cel mai bine este să evitați produsele care conțin: E102 Tartrazina (se regăsește în general în bomboane și acadele), E104 Galben de chinolină (colorant folosit pentru înghețată, dropsuri și prafuri de budincă), E110 Galben FCF (se regăsește de regulă în băuturile carbogazoase), E122 Azorubina (jeleuri, dulciuri), E123 Amarant (se regăsește în mezeluri și icre).
  3. Zahărul: poate genera hiperactivitatea unui copil, acesta fiind semnalul imediat. Însă pe termen lung, consumul de zahăr a fost asociat cu multe probleme de sănătate: depresie, întârzieri cognitive și probleme legate de somn, iar aceasta este o listă scurtă.
  4. Conservanții: anumite tipuri de conservanți pot cauza probleme de comportament, în cazul copiilor. Lista include dar nu se limitează la: nitrați, nitriți, benzoat de sodiu. Monoglutamatul de sodiu este un potențiator de aromă care generează la rândul său schimbări comportamentale, hiperactivitate și dureri de cap. Benzoatul de sodiu se regăsește în băuturile destinate copiilor, în special.
  5. Alergenii: lactatele, nucile, oul, soia și porumbul, în situația în care copilul a dezvoltat o intoleranță sau alergie la oricare dintre acestea. Problemele de sănătate ce pot apărea sunt serioase, iar identificarea lor trebuie făcută cu ajutorul unui alergolog. De multe ori s-au pus diagnostice greșite de ADHD în cazul copiilor care sufereau de o intoleranță alimentară. În acest caz, pot fi luate mai multe măsuri până să se ajungă la testele alergologice cutanate sau sanguine. Mai multe detalii găsiți aici. 

Referitor la introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului, eu vă recomand ghidurile realizate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), disponibile în limba engleză. Sunt două ghiduri, unul destinat copiilor alăptați și unul destinat copiilor hrăniți cu lapte praf. 

Sunt ghiduri complete, utile, care demontează multe mituri legate de diversificarea alimentației: “doar gălbenușul”, “schema de introducere a alimentelor pe luni”, etc. Există de curând și un ghid realizat de Ministerul Sănătății, însă nu este la fel de cuprinzător precum cele oferite de OMS.

 

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here