Christian Tour

Călătoriile au un tip de magie aparte. Citind Siegel, în mod constant, mi-am dat seama că pentru mine rolul lor este unul terapeutic. O terapie încărcată de entuziasm, curiozitate și mindfulness. Acceptarea prezentului și ancorarea într-un moment sau într-un loc necunoscut a fost întotdeauna un balsam psihic pentru mine. De multe ori îmi doresc să fiu trează de-a binelea fără să vorbesc sau să scriu despre acest lucru, pentru a putea accepta momentul total.

Sunt totuși o fire ciudată când vine vorba de a planifica o călătorie. Pentru mine primează cultura pură a acelui spațiu, amprenta sa imagologică și povestea. Sunt o mare devoratoare de povești care ascund arhetipuri și care îți îmbogățesc indubitabil întreaga existență. Așadar prima mea excursie în Grecia a pornit de la cartea lui Fowles, Magicianul. Îmi amintesc că am plătit jumătate din toți banii pe care îi aveam în căutarea insulei Phraxos (în realitate Spetses). Era insula care mă făcuse să visez o vară întreagă la regiunea Bourani, jocurile minții plănuite de Maurice Conchis și plajele sălbatice.

Azi-dimineață, în timp ce visam cu ochii deschiși o zi de primăvară în care să îmi arunc un rucsac în mașină și să merg unde m-o duce drumul, primesc un e-mail care mă dezmeticește complet, îmi dă inițial un atac de panică și apoi o stare de plutire diafană. Sunt invitată să particip în trei circuite Christian Tour. Practic am 5 ore să îmi aleg irinerariul pentru că bagajul, un rucsac încăpător, mă așteaptă tot timpul pregătit în debara. Nu au fost puține ocaziile în care am sărit de pe canapea, am înfășcat rucsacul și m-am trezit curând în mașină, goning spre Balchik. Itinerariile propuse de Christian Tour au nume îmbietoare și elocvente.

Capitolul 1: Prima mea călătorie se va roti în Farmecul Umbriei. Am o oră la dispoziție să mă decid asupra geometriei experienței, într-o regiune în care am vizitat doar Vatican.

Știu că îmi doresc să cunosc acest loc prin prisma oamenilor, a poveștilor lor, a legendelor locului. Iar o primă experiență directă cu datinile acestei regiuni este Festivalul Candelelor (Festa dei Ceri). Este o tradiție minunată care s-a păstrat din 1160 până în zilele noastre. În orașul medieval Gubbio, trei echipe se înscriu într-un maraton (din fața Palatului Consoli, până la Biserica St. Ubaldo). Fiecare echipă costumată într-o anumită culoare cară, în tot acest timp câte o statuie care cântărește 280 de kilograme. Este cel mai mare festival din Umbria și probabil, cel mai mare din întreaga Italie.

Umbria
Sursă foto: www.theguardian.com
Umbria
Sursă foto: www.lettera43.it

 

Regiunea Umbria este cunoscută în special pentru două lucruri: aspectul său pitoresc, neatins de forfota capitalistă și ciocolata lor senzațională. Așadar, un tur către Perugia și Spoleto și o vizită la celebra fabrică de ciocolată Baci este absolut necesară.

Umbria
sursă foto: www.fromthegrapewine.com
Umbria
Sursă foto: www.thetime.co.uk

 

Dacă cele de mai sus sunt, cred eu, un must-see, voi adăuga două obiective care ar putea părea suprinzătoare, însă pentru mine sunt parte din sufletul acestui loc. Există pe un deal din Umbria o hartă a Italiei realizată din pini. La o distanță scurtă de orașul Castellucio, în Parcul Național Monti Sibillini se întinde un peisaj magnific, denumit Piano Grande Di Castelluccio.

Pe timp de vară, câmpia este acoperită de flori superbe care formează o pătură în stil patchwork organic, dar atracția principală rămâne Bosco Italia. Pinii care compun această hartă au fost plantați în 1961 și acum, ajunși la maturitate, redau fidel harta Italiei.

Umbria
Sursă foto: www.mountlive.com.

Ultima atracție pe care o aleg este Orvieto Underground. Rețeaua subterană a fost descoperită în 1970 și este un punct de interes major în regiune.

Umbria
Sursă foto: www.atlasobscura.com

Voi trece peste Vatican pentru că l-am vizitat de nenumărate ori. Voi mai alege în schimb una dintre pietrele de hotar ce caracterizează întreaga Italie: vinurile sale. În regiunea Umbria se produce cel mai taninos vin din lume.  Taninurile sunt acele elemente celulare care se regăsesc în majoritatea plantelor și oferă o senzaţie înţepătoare în gură, senzaţia unei limbi de pisică. În vinificație se vorbește foarte mult despre vinuri taninoase. Ei bine, eu sunt fan înrâit al vinurilor roșii seci înțepătoare și am descoperit că în Montefalco se produce celebrul Montefalco Sagrantino DOCG. De ce este atât de renumit? Pentru că s-a descoperit faptul că strugurele Sagratino conține cea mai mare cantitate de antioxidanți.

Montefalco
Sursă foto: www.panoramitalia.com

Capitolul 2Iordania Experience și, după cum bine ați ghicit, am încă o oră să-mi plănuiesc atracțiile. Nu mă pot lipsi de Petra. Am vizitat-o acum câțiva ani și îmi amintesc perfect senzația de micime pe care am avut-o în fața unui colos roșiatic peste care timpul nu a avut niciun cuvânt de spus. Atunci, pentru câteva momente, mi-am recăpătat încrederea în omenire și în lucrurile de geniu pe care le poate crea.

 

Iordania
Sursă foto: www.trip-advisor.com

Și revenind la acel roșu cupru care pare să învăluie o mare parte din Iordania, Wadi Rum este un alt loc pe lista de TREBUIE.

Iordania
Sursă foto: www.pexels.com

Harta în mozaic din Madaba mă încântă în egală măsură. Se regăsește în biserica Sfântului George din Madaba și este cea mai veche viziune păstrată asupra cartografiei Orientului Mijlociu din timpurile biblice.

Iordania
Sursă foto: www.nationalgeographic.com

Există foarte puține locuri rămase unde poți observa istoria în acțiune iar hipodromul din Jerash păstrează încă ecoul atleților romani și gladiatorilor care, cu mult timp în urmă, mergeau și se luptau aici. Ascunse pentru multe sute de ani de nisipuri mișcătoare, ruinele pitorești sunt cele din urmă dovezi ale unui oraș antic grandios care a fost bătut la pas de Alexandru cel Mare, Traian sau matematicianul Nichomachas.

Iordania
Sursă foto: www.omofon.com

The Duke’s Diwan este cea mai veche locuință din Amman și a devenit o capsulă a timpului pentru vizitatori. Intrarea este liberă pentru orice curios iar camerele ascund povești și o energie statornică.

Iordania
Sursa foto: www.atlasobscura.com

Nu în ultimul rând, am citit despre cultura gastronomică iordaniană și pot spune că nu aș ști ce să aleg mai întâi: multe dintre ele le-am savurat și aici. Dar cred că mă voi opri la Galayet Bandora, celebra salată tabbouleh de care sunt oricum îndrăgostită, Manakish sau pizza arăbească și Ara’yes. Practic le-am savurat pe toate și aici însă experiența culinară deplină o trăiești acolo fără doar și poate.

Iordania
sursă foto: www.migrationology.com

Capitolul 3: Japonia – țara Soarelui răsare

Am o mie de fragmente și crămpeie de informații când mă gândesc la Japonia. Cultura lor de neînțeles pentru individualismul pe care îl asimilăm noi în Europa, tradițiile păstrate, jocurile de culoare, cireșii înfloriți, filosofia transpusă în arhitectură și oameni. Demarcația aproape violentă dintre progres și tradiție este prima care te lovește. Tokyo și Nikko, pagodele enorme și hainele avangardiste, toate se combină într-un univers atipic, dar uniform prin percepția asupra vieții.

Japonia
Sursă foto: www.fiercebiotech.com

JaponiaÎmi trebuie cel puțin patru zile să vizitez superficial Tokyo și aici mă refer la Palatul Imperial, templul Senso-ji, cel mai vechi templu budist din regiune, zona Harajuku marcată de exuberanța și avangardismul ținutelor.

Japonia
Sursă foto: www.navigator.com
Japonia
Sursă foto: www.tripadvisor.com

Kyoto câștigă detașat lupta cu Tokyo pentru mine. Este un oraș al culturii și tradițiilor milenare, al arhitecturii neatinse de vreme. Este deseori comparat cu o cutie de bijuterii. Aici se află 17 patrimonii UNESCO, peste 1.600 de temple budiste și 400 de altare șintoiste. Prin urmare, îți trebuie mai mult de o lună să cuprinzi la pas rapid un mileniu de tradiție și spiritualitate. Mi-am propus astfel să vizitez vârfurile: Kinkaku-ji templul zen, Ginkaku-ji, în partea de nord-est a orașuluiși splendida sa grădină.  In imediata apropiere se află  Aleea a Filozofului, cu salba sa de mici temple și căsuțe tradiționale.

Japonia
Sursă foto: www.historia.ro
Japonia
Sursă foto: www.japain-hotels.ws

 

Pentru că sunt pasionată de mișcarea steampunk, mi-am propus încă un obiectiv: Ceasul Ghibli. Este un ceas enorm care de 3-4 ori pe zi se mișcă, scoate sunete ciudate și se învârte, spre bucuria vizitatorilor.

Japonia
Sursă foto: www.atlas-obscura.com
Japonia
sursă foto: www.atlasobscura.com

 

Zilele mele acolo vor fi condimentate cu Tempura, Sushi și Sake, binențeles.

Japonia
sursă foto: www.travelsquire.com

Mă întreba cineva la un prim interviu, pe când eram studentă, care sunt primele trei cuvinte care mă definesc. Nu m-am putut opri la trei, acum cu atât mai puțin. Europa, Africa, roșu, galben, măcriș, caprifoi, curmalul, papaya, Boris Vian și Pink Floyd, toate sunt ferestre către mine. Sunt atât fascinată de lume, încât ies din mine tot mai multe ferestre. Și pe măsură ce lumina răzbește în piatra din interiorul ființei mele, simt că viața e o sumă de momente. Ca acestea. Trăim prea puțin în prezent și prea mult, fie într-un trecut anxios, fie într-un viitor neclar. The time is now 🙂

 

Articol editat pentru Super Blog2018

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here