Aveam o nevoie convingătoare de spațiu și timp cu mine și cu noi și cred că așa ar trebui să încep să vă povestesc Balchik-ul meu, trăit și asumat în cel mai onest mod, chiar dacă, uneori, slăbiciunile și asumările adună mai degrabă greață și un dezacord profund.

Am străbătut micul orășel stâncos la pas acum vreo 3 ani. Era însărcinată în 4 luni și nu am putut străbate atunci decât faleza care mi-a rămas întipărită în minte. Mi-a părut atunci de o frumusețe rară, însă începusem deja să produc oxitocină și nu prea pot pune pune mare preț pe acuratețea aprecierilor pe care le debitam în perioada aia. Biata de mine, trăiam într-o transă acută suprasaturată de prevalența unei biochimii doldora de inhibitori favorabili.

Am decis acum să ne întoarcem și să explorăm locul așa cum se cuvine. Cumva, printr-un arbore genealogic ce nu îmi e încă foarte clar, am o legătură profundă cu el. Bunica tatălui mei, (sau poate străbunica?) gătea pentru Casa Regală și familia mea s-a perindat pe aici acum multă vreme.

Balchik te întâmpină cu un contrast dement între dughene parcă desprinse din Dragonul Roșu, cu baloane, plastice colorate și chestii lipicioase pe care copiii le găsesc amuzante, gauffre și clătite cu dulceață, înghețată cu aromă de bubble gum, un monopol drastic al caselor de schimb valutar și Grădina Botanică, un colț parcă decupat și lipit în colajul greșit care unește două lumi în antiteză. Locul ăsta pare rupt dintr-o lume în care totul părea să aibă un sens și o geometrie aparte. Orice formă de ordonare a ceea ce vezi, antiteza asta dintre lumi ajunge un vid care se îneacă zilnic în mare, nu înainte să ia o trântă sănătoasă pe stâncile ascuțite și impracticabile pentru prea mulți contemporani.

A trecut o lună de când l-am părăsit și am rămas doar cu amintirea stâncilor abrupte ca niște pedepse sau palme date nouă, urmașilor unei moșteniri pe care o îngropăm în derizoriu. Îmi amintesc plantele suculente, cactușii de mărimea unor copaci maturi și contrastul agasant de nuanțe opulente care își reclamă trecutul și respinge vomitiv ceea ce am devenit și continuăm să fim.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here