băuturi răcoritoare

Da, recunosc. Scriu foarte mult despre problemele comportamentale și psihologice ale copiilor și despre cauzele apariției acestora. Nu mi-am propus lucrul acesta în mod intenționat. Dar în mintea mea subiectul acesta ar trebui să preocupe pe oricine. Vorbim despre generațiile viitoare și despre realitatea pe care o vom împărți cu toții, o realitate care conform statisticilor va fi predominată de probleme de adaptare, de oameni nesiguri, de depresie și de inadaptabilitate. Iar bunăstarea noastră este invers proporțională cu toate aceste probleme care au apărut în ultimele decenii. În acest articol vreau să vă atrag atenția despre băuturile răcoritoare. Și nu are legătură cu cantitatea de zahăr sau cel puțin nu acesta este argumentul predilect.

Dăm vina pe aditivii din mâncare, pe noxe pe gaze cu efect de seră, încălzirea globală ne trece pe lângă ureche și, deși cunoaștem fenomenul, nu gândim în planuri de acțiuni, ci în strategii de amânare. Mergem în supermarket-uri și blamăm etichetele produselor și goana după profit a consumatorilor, într-un capitalism sălbatic, dar nu avem prea multe alegeri. Alergăm după etichete bio și certificări ecologice, care mai de care mai stricte: trebuie să fie măcar EU Ecolabel, dacă nu chiar Blue Angel și este o decizie corectă. Aș putea vorbi mult despre asta pentru că am lucrat în domeniul protecției mediului. Dar nu asta e discuția aici. Aceste două paragrafe au fost practic o refulare. Când spunem că trăim într-o lume nebună nu avem suficientă acuratețe: aș zice mai degrabă că trăim într-o lume bolnavă, muribundă. Iar băuturile răcoritoare se află printre vinovați.

Am fost acuzată recent că scriu despre studii americane. Că totuși targetul meu este populația din România, cu precădere mămici. Din păcate așa este. Scriu despre studii publicate în jurnale de prestigiu internațional pentru că în România nu se găsesc date concludente, nu se realizează studii longitudinale. Despre mai nimic. Am scris recent aici că dieta bogată în grăsimi în timpul sarcinii creează probleme de ordin psihologic nou-născuților. Era un studiu făcut evident pe femeile gravide din Statele Unite. Căutând procentul femeilor gravide supraponderale sau obeze din România, cred că puteți ghici, nu am găsit nimic. Doar un procent pe țară, pe grupe de vârstă, care plasa România pe ultimul loc în acest clasament. Dar care susținea că procentul crește anual.

Dar am divagat mult de la subiectul acestei postări. Revenind la Journal of Pediatrics, am găsit informații potrivit cărora consumul de băuturi răcoritoare (soft  drinks, așa cum le numesc ei) este asociat cu tendințe de agresivitate, depresie și gânduri suicidale în cazul adolescenților. Legătura nu fusese încă evaluată și în cazul copiilor mici.

Acest studiu există acum și a fost realizat de Shakira Suglia și colegii săi din Columbia University’s Mailman School of Public Health, Universitatea din Vermon și Harvard School of Public Health, pe 3000 de copii cu vârsta de 5 ani care consumau băuturi răcoritoare frecvent (acest lucru este atestat de mamele lor într-un chestionar preliminar).

Vă întrebați poate ce rezultate a avut studiul? Agresivitate, tendințe de izolare și probleme legate de atenție. Chiar și după ce au fost înlăturați anumiți factori demografici care puteau influența aceste comportamente în cazul copiilor: violență domestică, depresie maternală etc, legătura dintre consumul de băuturi răcoritoare și o tendință accentuată de agresivitate a continuat să existe. Copiii care consumau 4 sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare pe zi erau de două ori mai predispuși să distrugă lucruri care nu le aparțineau, să provoace bătăi sau să atace fizic alți copii.

“Am descoperit că rata acestor comportamente agresive ale copiilor creștea cu fiecare porție de băuturi răcoritoare pe zi. Deși acest studiu nu a identificat precis natura asocierii biologice dintre consumul de băuturi răcoritoare și problemele comportamentale, limitarea sau eliminarea acestora din dieta copiilor le poate reduce” susține Dr. Suglia

Dar să revenim acum la România. Conform datelor furnizate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor, un consumator român consumă 150 de litri de băuturi răcoritoare în medie, pe an. Iar obiceiul de consum este orientat spre băurile nealcoolice acidulate.

Există pe piața din România nenumărate sortimente de băuturi răcoritoare destinate copiilor. Citez, în continuare APC: “Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentația copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilității date de preț  sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor.”

Adăugați la informațiile de mai sus și rezultatele studiului legat de efectele consumului de băuturi răcoritoare asupra modelului comportamental: generații viitoare otrăvite fizic și psihic, în favoarea maximizării de profit.

 

 

 

 

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here