rujeolă
Sursă foto: phil.cdc.gov
Date preluate de la Organizația Mondială a Sănătății
(document revizuit în Ianuarie 2018)

De reținut:

– rujeola este una dintre principalele cauze ale morților înregistrate în cazul sugarilor de vârste mici.

– în 2016 s-au înregistrat 89,780 de decese la nivel global (majoritatea copii cu vârste de până la 5 ani) – este și primul an în care decesele provocate de rujeolă au scăzut sub pragul de 100,000 de cazuri la nivel global.

– vaccinul ROR* este principalul responsabil pentru o scădere de 84% a deceselor cauzate de rujeolă între anii 2000 și 2016.

– 20,4 milioane de decese provocate de rujeolă au fost evitate datorită vaccinului în perioada 2000-2016.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă și severă cauzată de virusul rujeolic care face parte din familia paramixovirusurilor. Se transmite prin tuse, strănut și chiar vorbit. Experții de la OMS au indicat un grad de contagiune de până la 100%. Înainte de introducerea vaccinului, în 1963, epidemii majore existau odată la 2-3 ani și provocau în jur de 2,6 milioane de decese anual, la nivel global.

Simptome 

Printre primele simptome se află febra ridicată ce se instalează după o perioadă de 10-12 zile de la contactul cu virusul și durează în jur de 4-7 zile. Alte simptome specifice debutului rujeolei:

 • rinoree
 • inflamații la nivelul ochilor
 • tuse seacă
 • apariția unor pete roșiatice, deschise la culoare în interiorul cavității bucale (petele Koplik)
 • diaree
 • somnolență

**După câteva zile dispar febra și petele Koplik dar apare erupția cutanată inițial la nivelul feței și gâtului. În circa 3 zile erupția se instalează în tot corpul și poate dura până la 5-6 zile. În medie, erupția apare la aproximativ 14 zile de la expunerea la virus.

Rujeola este deosebit de periculoasă datorită complicațiilor ei. Cele mai severe complicații se înregistrează în rândul copiilor sub 5 ani și în cazul adulților de peste 30 de ani. Printre cele mai severe complicații se numără:

 • orbire permanentă
 • encefalită
 • diaree severă
 • infecții la nivelul urechii
 • infecții respiratorii (pneumonie)
Cea mai severă complicație a rujeolei, panencefalita sclerozantă subacută (PESS), este o boală neurologică fatală. Boala a fost subevaluată atunci când s-a stabilit că este foarte rară, ceea ce nu este adevărat. Dacă inițial se credea că boala afectează o persoanaă la 100.000 de persoane, un studiu realizat în Germania indică faptul că rata de infectare poate fi de 1 la 1.700 de cazuri, în cazul copiilor infectați cu rujeolă înainte de vârsta de 5 ani. Cel mai recent studiu realizat în UCSF Benioff din Oakland sugerează că unul din 600 de copii nevaccinați împotriva rujeolei va face panencefalită scerozantă subacută.
Dar ce este panencefalită scerozantă subacută?

Este o boală degenerativă a creierului, de cele mai multe ori fatală, care poate apărea de la câteva luni, la câțiva ani de la instalarea rujeolei.

Conform International Journal of Medical Sciences, PESS cunoaște 4 stadii, debutând cu leziuni în cortexurile cerebrale superioare și ajungând în cele din urmă la trunchiul cerebral. Leziunile lobilor frontal, occipital și parietal sunt corelate cu diminuarea performanțelor academice, schimbări bruște de comportament și orbire. În cadrul celui de-al doilea stadiu se instalează contracțiile musculare, o coordonare proastă, tremur și convulsii. În stadiul trei se ajunge deja la comă, distonie și rigiditate musculară. Stadiul patru este fatal. Nu există un tratament pentru această boală.

PESS apare dintr-o infectare pe termen lung a creierului cu virusul pojarului. Câteodată, virusul intră în creier în timpul infecției cu rujeolă. Poate cauza simptome imediate de infecție a creierului (encefalită), sau poate rămâne în creier o lungă perioadă de timp fără să cauzeze probleme.

Panencefalita sclerozantă subacută apare din cauza reactivării virusului. În Statele Unite,  fără motive clare, boala apare la între 7 și 300 de persoane dintr-un milion care au avut o infecție cu rujeolă și o persoană dintr-un milion la cei care au fost vaccinați împotriva pojarului. Însă medicii cred că persoanele care fac encefalita, vaccinate fiind, au avut o formă ușoară, nediagnosticată de rujeolă anterior vaccinării, și că nu vaccinul este cauza PESS.

 

 

 

 

 

*Denumirea vaccinului în România

**http://www.who.int/vaccine_safety/committee/reports/wer8102.pdf?ua=1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here