În dimineața asta mi-am pierdut și mi s-a furat telefonul. Exact în ordinea asta. Mă grăbeam să intru în taxi spre o întâlnire și aveam mâinile ocupate cu umbrelă, geantă, chei, iar telefonul l-am vârât rapid într-un buzunar cu o căptușeală foarte alunecoasă. Știu, mare greșeală. Dar așa-i când te grăbești. M-a frapat în schimb rapiditatea cu care s-a voalat tot ghinionul ăsta. Am realizat imediat că nu mai am telefonul cu mine și am coborât din mașină după ce ne mișcaserăm 2 metri, nu exagerez. Am căutat repejor prin mașină și apoi am ieșit să mă uit după el pe trotuar. Nu a mai fost de găsit, deși tot procesul a durat maximum 5 minute. Cineva l-a făcut nevăzut în câteva minute. Și nu era vreo stradă aglomerată într-o zi cu soare. Era o aleiuță din fața blocului, într-o zi cu o ploaie infernală.

E groaznic, vă spun. Dintr-o dată îți dai seama cât de dependent ești de el. Știi că vei întârzia dar nu ai cum să suni să anunți, vrei să blochezi cartela, ai nevoie de un alt telefon pentru asta, vrei să intri în Find my phone, nu ai de pe ce. Rămâi așa cum mâinile goale, neajutorat, ca un psihopat (circula o glumă pe Facebook acum ceva vreme și m-a amuzat teribil). Mi-au trecut oricum prin minte toate scenariile pământului și am intrat într-o stare de anxietate cumplită.

Am ajuns în cele din urmă în fața unui laptop și am descoperit niște lucruri care poate vă vor fi de ajutor. Știam că există o aplicație care îți găsește telefonul dar nu o folosisem vreodată, nici măcar de curiozitate. Ce nu știam e că pot bloca telefonul, pot comunica cu cel care l-a găsit, pot șterge tot de pe telefon remote și pot face toate astea prin simplul fapt că telefonul ăsta a fost mai smart decât mine și m-a pus să mă loghez cu un cont de Google să îl pot folosi, iar acest cont de Google îl împiedică de fapt și pe sustragătorul de telefoane de pe asfalt să îl mai folosească dacă am eu chef.

Pe scurt, dacă aveți un telefon care merge cu Android și s-a întâmplat să vi se fure sau să îl pierdeți, aveți mai multe opțiuni foarte utile, cu condiția ca telefonul să fie deschis (deci trebuie să vă mișcați repede):

  1. Îl puteți localiza prin Android Device Manager (care se accesează prin contul de Google pe care l-ațoi creat când ați început să folosiți telefonul). Find my phone AndroidLa mine așa arată aplicația pentru telefonul pe care îl am acum. Pentru că e deschis și conectat la Internet. Pentru cel pierdut situația e mai tristă pentru că arată doar locația unde a fost activ ultima dată.

Android find my device

Însă, acel location timeline face minuni, dacă telefonul este doar pierdut. Puteți vedea exact unde a fost pentru ultima dată activ. Dacă vă și amintiți ora și minutele când l-ați folosit ultima dată, este perfect.

Google timeline

2. Puteți securiza telefonul (dacă este deschis): asta înseamnă că puteți bloca ecranul, folosind o parolă pe care o definiți remote și puteți afișa numărul de telefon la care puteți fi contactat, dacă cineva dorește să îl returneze, desigur.

secure phone Android

3. Puteți șterge remote toate informațiile din telefon. Chiar dacă este închis, el va începe să șteargă toate informațiile atunci când va fi repornit. Dar pentru acest pas trebuie să fiți siguri că a fost furat și că nu îl veți mai recupera vreodată.

Dacă totuși găsiți telefonul după ce ați șters toate datele, veți avea nevoie de contul Google pentru a-l reactiva.

Și aici intervine partea cea mai mișto, pentru tine, cel sau cea care suferi că ți s-a furat telefonul: odată ce ai creat un cont Google și ai setat un pin, parolă, face recognition sau alte măsuri de securitate, cel care și l-a însușit nu va putea face mai nimic cu telefonul, dintr-un motiv simplu: ai instalat by default Android Anti-theft. Asta înseamnă că cel care va vrea să reseteze telefonul prin master reset și alte astfel de metode va avea nevoie de parola contului de Google. Și din câte am citit ieri (multee forumuri tech) îi e imposibil.

Sper să vă folosească micul meu research și să acționați repede, odată ce ați văzut că vă lipsește telefonul.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here