copiii ne mint

Mulți părinți cred că da pentru că le subestimează abilitățile de disimulare, până la o anumită vârstă, sau se tem că un interogatoriu continuu le poate afecta relațiile cu cei mici. Așa că prima minciună descoperită poate veni ca un șoc pentru mulți părinți. Însă un nou studiu arată faptul că părinții nu detectează des micile minciunele spuse de copiii lor. Și tot el spune tranșant: copiii ne mint începând chiar cu vârsta de 2 ani.

Dr. Angela Evans, un renumit psiholog în dezvoltarea copilului de la Universitatea Brock din Ontario afirmă, în Journal of Experimental Child Psychology, că: “relația apropiată dintre părinte și copil poate duce la o încredere oarbă în ceea ce spune copilul și, de aici, inabilitatea de a detecta minciuni”.

Prejudecățile părinților pot reflecta o atitudine rigidă și o percepție prejudiciată asupra propriilor copii, plecând de la experiențele anterioare. Această perspectivă rigid-pozitivă poate rezulta în părinți mai puțin suspicioși.

Majoritatea copiilor încep să mintă chiar de la vârsta de 2 ani dar își perfecționează minciunile în jurul vârstei de 4 ani.

A învăța cum să mintă este, culmea, asociat cu element cheie în dezvoltarea copilului. Evident, mulți părinți sunt împotriva actului în sine, ceea ce e normal. Însă din punct de vedere neurobiologic, este un progres.

Dr. Evans a condus o cercetare pe 118 copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Cercetarea a implicat filmarea celor 118 copii în timp ce susțineau un test după ce fuseseră rugați să nu se uite la răspunsuri, în timp ce supraveghetorii părăseau camera. Au fost întrebați apoi dacă au tras cu ochiul pe pagina de răspunsuri: 50 dintre ei au negat și chiar nu se uitaseră la răspunsuri, 49 au mințit și doar 9 dintre copii au recunoscut că au tras cu ochiul la răspunsuri.

Înregistrările video au fost arătate apoi părinților și unor studenți care nu aveau copii.

Rezultatele au arătat că deși niciunul dintre cei care au participat la vizionarea întregistrărilor nu a reușit să detecteze micniuna, părinții au reușit chiar mai puțin să detecteze minciunile propriilor copii.

Vă las și un videoclip despre cum povestește Kang Lee experiența studiului pe care a făcut-o, la rândul său. Este foarte interesant iar rezultatele sunt pe cât de hilare, pe atât de dărâmătoare de mituri parentale. Este un discurs TED Talk.

Ca idee, undeva la 30% dintre copiii de 2 ani încep să mintă, 50% la vârsta de 3 ani și, când deja împlinesc 4 ani procentul sare de 80%. Mai mult, Dr. Lee susține că acei copii de vârste mai mici care reușesc să curbeze adevărul au un avantaj cognitiv față de cei care nu pot, pentru că minciuna are nevoie de 2 ingrediente: în primul rând copiii înțeleg ce se petrece în mintea interlocutorului, pentru că o minciună e spusă atunci când ești cam sigur că nu vei fi descoperit. Această abilitate poartă denumirea de teoria minții. A doua caracteristică este funcția executivă: adică planificarea în avans și moderarea acțiunilor nedorite.

Enjoy 🙂

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here