adolescenti sex
Am început această serie de articole în umbra ultimelor evenimente din spațiul public. Când spun public, mă refer și la rețelele sociale, îndeosebi Facebook.

Mulți părinți sunt suprinși când află despre copiii lor că sunt ființe sexuale încă de la naștere dar, în același timp, își doresc să fie ei primii care abordează temele legate de sexualitate, spunea Meg Hickling.

Am dezvoltat aici un scurt ghid de conversații despre sexualitate cu copiii noștri de până la 9 ani. După această vârstă, lucrurile se complică puțin. Adică devin mai complexe.

Începem să vorbim despre preadolescență, un stadiu de dezvoltare psihologică ce se întinde între 9 și 14 ani, generic vorbind, pentru că ea poate fi diferită de la un copil la altul.

Ce trebuie să știm despre preadolescență? (9-14 ani)
adolescent
Imagine preluată de pe www.pexels.com

Preadolescenții dezvoltă o perspectivă asupra lumii complet diferită de copiii mai mici. În primul rând capătă un realism mult mai bine determinat în înțelegerea lumii, decât modul intens și orientat spre fantezie pe care îl au copiii. Preadolescenții se definesc prin gânduri și acțiuni mult mai realiste, mai mature și mult mai sensibile. Este perioada în care devin ființe mult mai puțin emoționale și mult mai realiste.

Preadolescenții vor începe să înțeleagă conceptul de intenționalitate, în termeni de consecințe ale faptelor lor iar asta înseamnă, de asemenea, dezvoltarea capacității de a privi în viitor și de a planifica în avans. Este momentul în care “vreau să mă fac doctor sau avocat când voi fi mare” înlocuiește “vreau să mă fac astronaut, vrăjitor, zână sau gospodină”. Gospodina îmi aparține deci nu sariți să mă acuzați de misoginism 🙂

Tot acum, temerile și anxietățile lor vor avea ca obiect mai degrabă violuri, răpiri sau boli fatale, decât monștrii de sub pat sau omul negru din dulap. Tot acum apar primele concepte legate de familie, morală, politică, religie sau sexualitate, însă nu toți scapă de tantrumuri. Iar la vârsta asta ele devin mult mai periculoase pentru că pot degenera în decizii riscante și consecințe grave.

Ce ar trebui să știe la vârsta asta?

Trebuie să îi reasigurăm că tot ceea ce li se întâmplă la nivel fizic: acnee, vise umede, creșterea sânilor, masturbarea, menstruația, creșterea pilozității, sunt lucruri absolut normale. Dacă am reuși să ne folosim și de un ton prietenos și, de ce nu, de întâmplări hilare din propria noastră preadolescență, situația ar putea fi mult mai puțin jenantă.

Putem începe să discutăm cu ei despre riscurile de a deveni activi sexual prea devreme. Lucruri precum: “da, poți rămăne însărcinată și în timpul primei partide de sex” sau “nu, nu poți rămâne însărcinată dacă faci un blow-job dar te poți alege cu o boală cu transmitere sexuală severă” ar trebui să fie cam primele pe listă. Trebuie să cunoască toate metodele contraceptive și ce avantaje/dezavantaje oferă fiecare.

Copiii nu ne vor prelua automat valorile și credințele familiei. Poate că de multe ori este mai bine să nu le preia deloc. Și mă refer aici la familii în care unul dintre părinți este homofob, sau alte asemenea situații.

Conform literaturii de specialitate, adolescența are mai multe etape:
  • adolescența timpurie (11-14 ani)
  • adolescența mijlocie (15-17 ani)
  • adolescența târzie (18-21 ani)

Fiecare dintre aceste etape vine cu propriile caracteristici pe care le puteți aprofunda aici. 

Dar ca idee generală, adolescenții experimentează probabil cele mai mari schimbări din întreaga lor viață, hormonii ating niveluri imposibile și majoritatea își doresc sex pe pâine, vorba aia.

adolescent
Imagine preluată de pe www.pexels.com

Ce ar trebui să știe între 13 și 18 ani?

Chiar dacă nu vor recunoaște lucrul ăsta, majoritatea adolescenților își doresc încă sprijin din partea părinților. Singurii responsabili de exprimarea acestui suport din partea adolescenților sunt părinții și deschiderea lor față de acest subiect. În acest moment, literația media (înțelegerea critică a informațiilor cu care oricum sunb bombardați) devine esențială. Pentru că trăim într-o societate suprasaturată sexual, este normal și sănătos să le povestim copiilor despre sex și în termeni de sentimente, relații și atracție, nu doar în cel al prevenirii bolilor sau sarcinilor nedorite.

Mai jos, ca încheiere, vreau să vă împărtășesc o serie de surse utile:

Pentru părinți
The New Speaking of Sex: What Your Children Need to Know and When They Need to Know It
Meg Hickling.

Pentru copii: 
Boys, Girls and Body Science: A First Book About the Facts of Life
, Meg Hickling. 
Changes in You and Me: A Book About Puberty
, Paulette Bourgeois și Martin Wolfish. Sunt două ediții destinate fetelor și băieților.

Există și traduceri ale unora dintre cărțile lui Meg aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here