Pexels.com Social Media

Nu cred că am mai povestit pe aici că anul trecut am fost admisă la un doctorat în științele comunicării, mai exact efecte media. Nu e relevant lucrul acesta decât în contextul temei pe care vreau să o povestesc astăzi cu voi: rețelele sociale și cum procedăm să îi apărăm pe copiii noștri de posibilele amenințări care decurg din ele. Este o temă destul de larg dezbătută și nu există încă o recomandare care să fie general valabilă și aplicabilă tuturor copiilor.

Citeam chiar ieri într-un articol că principalele motive pentru care le utilizăm au de-a face cu gratificările obținute în plan psihologic și social. E un lucru pe care îl simțim, de fapt, pe pielea noastră zilnic: postăm ceva și suntem încântați să vedem că apropiații sau oamenii cu care interacționăm în mediul virtual apreciază conținutul pe care noi l-am generat. În reversul medaliei, ne simțim ușor frustrați dacă reacțiile nu sunt pe măsura celor pe care noi le anticipaserăm. Iar sentimentul acesta ne este inerent, nu trebuie discutat în termeni de rău sau bun. El există și faptul că vrem să obținem o gratificare în urma a ceea ce facem sau comunicăm este un lucru foarte natural.

Același lucru se întâmplă sau se va întâmpla și copiilor noștri. Și ei, la rândul lor, vor avea nevoie de o gratificare, de o confirmare că ceea ce spun, cred sau fac este  apreciat de către ceilalți. Sinele lor și al nostru este construit acum și într-o altă dimensiune decât cea reală, în care relațiile se dezvoltau față în față. Exită acest mediu virtual care are un potențial extraordinar, dacă știi să îl gestionezi. Și aici cred că e nevoie de implicarea noastră.

Precum multe alte tipuri de educație pe care le oferim copiilor, fie că vorbim despre educație financiară, de noțiuni de igienă și adecvare în societate, așa trebuie să privim și educarea copiilor noștri în ceea ce privește utilizarea noilor media. Termenul acesta se numește literație media, dar nu e musai să intrăm în amănunt. Este pur și simplu capacitatea unui individ de a accesa aceste media, de a le înțelege conținutul și de a-l evalua critic, de a diferenția sursele de la care provin aceste mesaje și de a-și dezvolta capacitatea de a-și proteja imagina în mediul online.

Vă voi da un exemplu mai puțiun fericit care ilustrează foarte bine cât de grav poate degenera o situație în mediul online. Casa Jurnalistului a publicat un articol destul de răscolitor pe tema asta. Din păcate mediul virtual oferă, pe lângă avantaje de comunicare evidente, un nou tip de bullying. Cel virtual.

Nu există încă un consens asupra vârstei minime potrivite pentru crearea unui cont pe rețelele sociale.

Din punct de vedere legal, vârsta minimă până la care copilului nu îi este permis să deschidă un cont fără acordul părinților este 13 ani. Chiar și așa, un copil care nu a împlinit încă 11 ani gândește în termeni foarte concreți și nu și-a dezvoltat încă abilitatea de a lua în calcul situații ipotetice: o fetiță care va posta un video despre cum își îngrijește părul se va gândi doar că prietenii ei vor vedea clipul și îl vor aprecia. Nu se va gândi că și altcineva poate vedea clipul și îl poate folosi în alte scopuri, ceva mai perverse.

Rețelele sociale sunt foarte complexe și nu au fost create pentru copii

Cortexul frontal nu le este suficient de dezvoltat în așa fel încât să poată gestiona tentațiile care intervin odată cu folosirea rețelelor sociale. Tu, ca părinte, îi poți cultiva simțul responsabilității în folosirea tehnologiei dar nu vei avea cum, anatomic vorbind, să îi creezi maturitatea de care are nevoie pentru social media.

Rețelele sociale sunt surse de divertisment. 

Este extrem de puțin probabil ca un copil care folosește astfel de rețele să devină mai pregătit pentru viață. Nu de la o vârstă fragedă, cel puțin. Vorbim despre o platformă de marketizare care colectează datele fiecărui utilizator, iar copilul nu este exclus din această ecuație.

Rețelele sociale sunt unele dintre formele de screen entertainment, iar acest lucru vine cu diverse forme de dependență, depresie, anxietate, din moment ce ei nu sunt conștienți de sinele lor social și sunt în plină construcție a lui.

Nu am încă o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului. Dar promit că voi reveni cu informații pe care le culeg acum de la specialiști atât în social media, cât și și în psihologie infantilă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here