de ce se trezesc copiii plângând noaptea

Albert s-a trezit de două ori în timpul nopții, aseară. Plângând și urlând. Fără să îl putem consola. Am încercat toate modalitățile posibile, am încercat să excludem toate cauzele despre care știam. Nu a funcționat nimic. Până la un moment dat, când probabil epuizat, a adormit la loc. Pentru 2-3 ore. Apoi am luat-o de la capăt. Am crezut că e pavor nocturn.

Eu cel puțin nu am putut dormi deloc în timpul ăsta. Nu știam ce să caut, ce să citesc, ce strategii să aplic. Așa că am dat peste multe materiale, zic eu, utile.

Este evident că există tot timpul un motiv pentru care copiii, în special cei sub 3 ani, se trezesc noaptea plângând. Și să găsim motivul clar și precis, când și noi suntem epuizați, este foarte greu. Și nu vorbesc despre un episod micuț de plâns, vorbesc despre câteva ore în care copilul plânge neconsolat și tu cauți remedii peste remedii și nimic nu pare să funcționeze. Seamănă cu tantrumul, despre care am scris aici. Însă nu a fost asta. Vă voi spune la sfârșitul articolului ce soluție am găsit noi. Dar mai întâi să trecem în revista posibile motive:

  1. Nevoile fizice ale copiilor

Copiilor mici le e dificil, dacă nu imposibil, să exprime prin limbaj ceea ce simt. Sau ce nevoi au. Desigur, aici vorbim despre copii foarte mici care nu pot face lucruri singuri. Iar nevoile lor sunt în general: sete, foame, scutec încărcat, mâncărimi, senzație de căldură sau frig.

2. Diverse dureri sau boli

Incapacitatea lor de a exprima în cuvinte senzația de disconfort pe care o au poate duce la aceste episoade de trezire și plâns necontrolat. Fie că e vorba despre erupții dentare, indigestie, dureri de stomac, dureri de ureche, răceli care rezultă în sinusuri blocate și dificultăți în a respira, toate acestea pot face copilul să se trezească urlând în timpul nopții. Aici e nevoie de tratament medical adecvat, un program al meselor adecvat și un echilibru nutrițional al meselor (evitarea meselor mult prea consistente seara, cu puțin timp înainte de culcare).

3. Nevoile emoționale și mentale ale copiilor

Aici lucrurile se complică. Iar unele cauze sunt de-a dreptul paralizante. Plimbările nocturne, în medii aglomerate care le creează senzația de teamă, anxietate sau neliniște pot fi o cauză.

Copiii sunt, după cum cred că ați mai auzit, “bureți” în calea informației. Astfel că informațiile acumulate pe timpul zilei: agitație, diverse certuri între părinți, timp petrecut la TV vizionând emisiuni sau filme violente, le pot determina comportamentul nocturn și le pot induce anxietate și coșmaruri.

4. Pavorul nocturn este o altă cauză și se referă la o trezire bruscă din somn, în special în primele 2-3 ore, în faza non-REM. Copilul sau adultul (pentru că se întâmplă și în cazul adulților, dar incidența este mai mică) este terifiat, țipă, transpiră, are un ritm cardiac rapid însă nu își amntește episodul a doua zi. Episoadele pot dura oriunde între 5 minute și 40 de minute. Imposibilitatea de a-și aminti ceva a doua zi face ca tratamentul să fie destul de dificil. Însă cercetările în vigoare se bazează pe terapia de trezire, terapie care a demonstrat eficiență în 9 din 10 cazuri în cazul copiilor. Ce înseamnă asta? Programarea trezirii cu 10-15 minute înainte de momentul în care episodul de pavor nocturn se întâmplă de obicei. Un grup de cercetare din Stanford a condus cu succes un experiement fără a se folosi de medicație, în cadrul familial, cu scopul de a reduce episoadele de pavor nocturn. Pentru a citi mai multe informații despre stadiul studiului vă recomand website-ul Stanford University Night Terrors Research.

5. Coșmarurile clasice

Se petrec în faza REM a somnului și se leagă de experiențe externe identificabile și tratabile prin terapie cognitivă, în funcție de gravitatea lor. Faza REM înseamnă a doua parte a somnului, spre dimineață, când mișcările oculare sunt intense. Copilul își amintește total sau parțial conținutul visului, plânge și solicită ajutorul părinților.

În cazul nostru nu a fost vorba decât despre o indigestie. Deși semnalele erau identice unui pavor nocturn, ne-am dat seama că are o problemă de tract intestinal pentru că a reușit până la urmă să ne indice zona durerii. După ce s-a calmat. Am sunat apoi la Peditel și i-am dat un tratament corespunzător.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here