350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. Sunt date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ceea ce plasează depresia majoră, în momentul de față, pe locul 4 în topul bolilor cele mai răspândite la nivel mondial. Se estimează că în termen de 3 ani depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardiovasculare.

În România, jumătate dintre cei 20% de oameni care suferă de tulburări psihice sunt depresivi. Depresia devine astfel mai frecventă decât diabetul aici, conform Ligii Române de Sănătate Mintală. Și recent s-a descoperit una dintre cauzele acestor tulburări, cauză care s-ar putea să vă suprindă pentru că are legătură cu dieta din timpul sarcinii. 

Recent, un studiu realizat de către Oregon Health & Science University, pe primate, a demonstrat pentru prima dată la nivel experimental, că o dietă care conține multe alimente bogate în grăsimi saturate alterează dezvoltarea creierului și a sistemului endocrin al copilului. Studiul arată o legătură directă între consumul acestor alimente în timpul sarcinii și tulburări mentale precum anxietatea și depresia. Dacă luăm în calcul și faptul că în țările dezvoltate se constată un nivel ridicat al consumului alimentelor bogate în grăsimi saturate alimente procesate și un fenomen în continuă creștere al obezității maternale, rezultatele acestui studiu au un impact major asupra modului în care înțelegem consecințele pe care obiceiurile alimentare proaste le au asupra sănătății mentale a noilor generații.

Studiul dezvoltat de către Elinor Sullivan, Doctorand în OSHU, a evidențiat o dezvoltare improprie a sistemului nervos central. Un alt rezultat răscolitor a fost acela că introducerea unei diete sănătoase puiului de primate nu a putut face această condiție reversibilă.

Experimentul a fost realizat pe 65 de exemplare de maimuțe macac, dintre care jumătate au fost expuse dietei bogate în grăsimi saturate, iar cealaltă jumătate, cea de control, unei diete echilibrate. Au fost studiați apoi cei 135 de pui și s-a descoperit faptul că atât femelele, cât și masculii expuși dietei în grăsimi saturate au arătat un nivel mai ridicat de anxietate comparativ cu puii care proveneau din grupul de control. O altă consecință a fost dezvoltarea anormală a neuronilor care conțin serotonină, un neurotransmițător care joacă un rol crucial în dezvoltarea creierului.

În prezent, știm că în Statele Unite 64% dintre femeile însărcinate sunt supraponderale și 35% obeze. Iar acest lucru se datorează unor diete nesănătoase, bazate pe alimente de tip fast-food, procesate sau foarte bogate în grăsimi saturate. Există deja un număr semnificativ de studii bazate pe metoda observației care au corelat obezitatea maternă cu o serie de probleme mentale și tulburări de dezvoltare neurologică ale copiilor. În România lucrurile stau mult mai bine pentru că doar 9,9 % dintre persoanele cu vârste de până la 39 de ani suferă de obezitate. Acest procent include femeile gravide. Însă procentul crește anual. Nu am găsit însă un procent concret al obezității în rândul femeilor însărcinate românce.

Descoperirile acestea nu trebuie să caute vinovați: este mult mai importantă implementarea unei strategii de conștientizare publică care să ajungă la viitoarele mame. Cunoaștem deja prejudecățile atribuite alimentației gravidelor, însă informația ar trebui transmisă încă din primele luni, de către medicii care supraveghează sarcininile. O creștere a nivelului de conștientizare publică asupra acestui fenomen, care explică practic o proporție covârșitoare a tulburărilor neuropsihiatrice, poate îmbunătăți radical modul de gestionare al acestora, atât la nivel individual, cât și la nivel social.

 

3 COMMENTS

  1. […] Însă prețurile psihologilor sunt incredibil de mari. Pentru unii dintre noi. Statul român deconta doar 52 de lei din costul unei ședințe, în condițiile în care o ședință poate costa și 150 de lei. Și nu le deconta pe toate. Doar 3. Nu știu dacă mai e valabilă treaba asta. E penibil în condițiile în care depresia afectează atâția oameni (câteva cifre aici). […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here