Imagine preluată de pe Gala Scoietății Civile

“Pentru fiecare om care e îngenuncheat, noi trebuie să stăm în picioare”, spune Melania Medeleanu la Gala Societății Civile. Nu mi-am amintit eu exact citatul, l-am preluat de aici, pentru că eu eram prea emoționată să rețin cuvinte, deși multe dintre ele exprimau niște adevăruri așa cum sunt adevărurile în general: uneori dureroase, alteori înălțătoare. Am participat la această ediție cu speranță și am plecat convinsă că, dincolo de o lume brutală, meschină și aparent de neschimbat, există și această lume pe care o construiesc oamenii care îmi plac și pe lângă care cred că pot supraviețui în România.

Da, sunt tentată de multe ori să spun că mai bine las dracului tot și mă car de aici. Am tot fost idealistă, am tot sperat că evoluția e ascendentă și că anii nu trec degeaba peste o societate. Am visat că, de undeva, trebuie să găsim resursele de care avem nevoie să devenim optimiști, pregătiți, educați, profesioniști. Am plecat de la Ateneu cu un refresh mental și motivațional. Pentru că am auzit oameni câștigători vorbind despre niște proiecte despre care nici nu am îndrăznit să sper că ar putea exista în România.

Scriu poate patetic dar este doar din cauză că sunt realmente impresionată de soluțiile pe care oamenii le găsesc la problemele de sănătate ale României. Am aflat, de exemplu, că se construiește un spital. Proiectul “Noi Construim un Spital” al Asociației Dăruiește Viață a câștigat Marele Premiu în cadrul acestei ediții. A pornit de la o statistică cruntă: 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare în România, în timp ce 90% dintre ei supraviețuiesc, în restul Europei. Așa s-a născut ideea construirii Spitalului “Dăruiește Viață” care va include servicii de oncologie, hemato-oncologie, camere sterile, radioterapie și săli de activități educaționale și recreere.

Ați auzit de Zâna Merciluță? Numele ne-a făcut să zâmbit iar ideea proiectului să ne bucurăm și să sperăm, încă o dată, în altruism, în respectul și înțelegerea celor care au nevoie de noi. Este proiectul ce a creat primul cabinet stomatologic mobil care acordă gratuit profilaxie și tratament copiilor cu situație financiară precară, pentru că 75% dintre copii au carii pe dinții temporari și 39% pe dinții definitivi. Bacteriile din spatele bolii gingiilor sunt legate de creșterea riscului de cancer.  

Au fost premiate multe proiecte frumoase în cadrul Galei Societății Civile. Dar înaintea oricărui premiu stă multă muncă, dedicare și mai ales acea energie vitală de a face lucrurile să se miște și de a ieși dintr-o indiferență patologică ce ne caracterizează societatea asta deja muribundă, la nivel politic. Am încredere. Ar trebui să avem încredere. Încă mai există oameni printre noi.

 

 

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here