schimbări climatice

În ultimul timp, predând în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice teme precum imagini subiective prin care ne imaginăm lumea încă nevăzută, hărți mentale și scurtături cognitive, am ajuns la concluzia că sunt un produs intact al culturii din care fac parte: cultura românească în care a avea o casă reprezintă unul dintre idealurile majore și o garanție a stimei de sine în societate și un factor de satisfacție intrinsec. Este o dovadă a faptului că poți lupta contra unui capitalism sălbatic, unde resursele simbolice sau nu, sunt limitate și că reușești să îți acorzi dreptul la un spațiu personal, construit după anumite idealuri pe care le proiectezi demult.

Așa că momentul în care am cumpărat apartamentul, împreună cu soțul meu, a reprezentat una dintre pietrele de hotar pe care le-am bifat cu brio, la nivel de autosatisfacție. Am ales un apartament fără ampreuntă, gol, în care imaginația noastră să se poată materializa în fiecare colț și în care să ne regăsim și să dăm conceptului de acasă locul binemeritat.

Însă nu vreau să mă leg de design în acest articol, vreau să ating un punct nevralgic pentru mine: eficiența energetică din propriile locuințe. De ce nevralgic? Pentru că sunt o aprigă susținătoare a combaterii și adaptării la schimbările climatice și condamn faptul că nu avem o sursă de educație constantă pe această zonă. Aud constat discuții la nivel global despre ficțiunile care se ascund sub acest concept. Și mă întristează groaznic. Pentru că, în timp ce problema este dezbătută din fotolii de președinți de țari, reprezentanți guvernamentali și organizații internaționale de mediu, problema se manifestă chiar acum. Vreau să recomand un film-documentar care mie mi-a trasat singura hartă mentală de care am nevoie pe subiectul acesta. Se numește Chasing Ice, iar trailer-ul în aveți mai jos (sursă: Youtube):

În cazul în care nu știați, procesul de încălzire globală și impactul asupra sistemului climatic au cunoscut o expansiune fără echivoc în ultimii ani. Temperatura globală a crescut cu 0,9 grade C. Este o dată greu de înțeles dar vin cu o completare: o creștere de peste 2 grade C, la nivel global va însemna sfârșitul vieții pe Pământ, așa cum o cunoaștem astăzi. Ce putem observa deja este opirea accelerată a gheţarilor, a calotelor glaciale, creşterea intensităţii şi a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme, etc.Toate acestea sunt generate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.  Iar cea mai mare creştere a emisiilor de GES între anii 1970 şi 2004 s-a înregistrat în sectorul energetic (145%), urmat de sectorul transporturi (120%).

Sectorul energetic nu înseamnă doar energia consumată în sectorul industrial. Înseamnă în principal energia consumată în propriile gospodării. Iar în acest sens avem lacune grave.

audit-energetic

Eu am acționat conform convingerilor mele că pot schimba o mică parte a acestei realități. Știu că un ghiocel nu aduce primăvara, dar mai știu și că exemplul personal este cea mai bună cale de transmitere și internalizare a comportamentelor. La achiziționarea apartamentului am avut nevoie obligatoriu de certificat energetic. De aici a rezultat că apartamentul nostru se încadra în clasa energetică C. Adică un apartament care consuma multă energie. Ce ne-a determinat să îl cumpărăm: era la etajul 7, blocul urma să fie reabilitat termic în cateva luni și ne propuseserăm oricum să cumpărăm electrocasnice clasa A+++ și să luăm și alte mici măsuri. După ce s-au întâmplat toate acestea, am solicitat un audit energetic pentru apartament. Cu mici măsuri: becuri economice, senzori de lumină montați în zonele în care nu aveam acces constant, de exemplu pe holuri sau în fața ușii, am reușit să aducem apartamentul la clasa energetică B. Este un scor bun pentru un apartament într-un bloc din 1963, chiar și reabilitat.

Acum sunt în plin proces de negociere cu administrația și ceilalți locatari de a instala un acoperiș verde pe bloc. Nu știu ce va rezulta din asta. Dar sunt o optimistă. Iar pentru mine energia casei, dincolo de un design pe care l-am construit cu atenție și în care ne simțim ca acasă, înseamnă respectul acordat atât naturii cât și generațiilor viitoare. Cu un efort colectiv, prin conștientizare și acțiune, eu cred că putem reduce efectele aproape ireparabile pe care le-am făcut prin consumerism și mania generalizată pentru profit.

Articol editat pentru #SuperBlog2017

Sursă imagine articol: pexels.com

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here