Sursă foto: stirileprotv.ro

O școală în care învățau 750 de elevi a ars ieri. Nu se întâmpla în vreun cătun uitat de lume, nu că ar fi în regulă să se întâmple acolo. Se întâmpla în capitală, sub privirea tuturor autorităților responsabile. Școala nr. 124 din sectorul 5 funcționa din 1950 și trecuse prin două programe de reabilitare, unul încheiat în 1998 iar celălalt, în 2007. Norocul a făcut ca incendiul să izbugnească noaptea. Doar astfel s-a evitat o tragedie cumplită. O tragedie de propoporții mai mari decât cele ale tragediei din Colectiv.

Momentul Colectiv a fost unul care a zdruncinat pentru totdeauna liniștea inconștientă în care zăceam împreună. Însă pentru puțin timp, pentru că am adormit din nou.

  • Doar 30 dintre cele 650 de școli de stat și private din capitală funcționează cu autorizație pentru siguranță la incendiu.
  • În 2017, primăriile din București au reușit să obțină doar 3 astfel de autorizații.
  • Din 420 de unități școlare de stat aflate in București, doar 22 au autorizație pentru securitate la incendiu, iar 143 de clădiri școlare de stat nu necesită acest document, fiind construite înainte de 1992.

Toate cele de mai sus sunt cifre care spun negru pe alb că în România nu mai vorbim despre tragedii, cât despre statistici sau premoniții. Tragedia din Colectiv s-a stins prea repede. Prăbușirea tavanului din Scoala 141, tot din sectorul 5 nu a însemnat mai nimic pentru nimeni.

Ne ducem copiii la grădiniță sau școala dimineața dar nu suntem prea conștienți că avem toate șansele să nu îi mai vedem întregi sau să nu îi mai vedem deloc la sfârșitul zilei. Părinții ar trebui să se revolte în fața unei asemenea nepăsări și să se lupte zilnic și neîncetat pentru siguranța copiilor lor. Există și aici multe pârghii legale prin care putem mișca lucrurile. Asociații puternice și vocale create de părinți și mediatizate corespunzător pot impune trecerea subiectului autorizației de securitate la incendiu pe agenda autorității locale. Este mai mult decât evident că autoritățile cuplează doar cu presiune publică. Nu mai este momentul și nici cazul să rămânem nepăsători. În caz contrar, ne vom plânge copiii și ne vom întreba unde am greșit. Am aflat deja că nepăsarea ucide. Corupția la fel. Putem pune coprupția în cârca lor în totalitate, însă nepăsarea este și a noastră.

Puteți depune o sesizare la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din România, legată de probleme de siguranță publică pe care le sesizați în unitatea de învățământ la care învață copilul vostru. Pagina lor este aceasta. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here