pexels.com

În ultimul timp mă preocupă mult subiectul. Sunt mamă și inevitabil fac diverse comparații. Văd deseori copii mai mici decât Albert care vorbesc foarte bine și se descurcă excelent în ceea ce pediatrii numesc limbaj expresiv. Pe de altă parte, multe mame de băieți îmi povestesc că abia în jurul vârstei de 3 ani le-au vorbit copiii și că nu există motive de îngrijorare.

Eu sunt pragmatică și destul realistă, așa că prefer să-mi anulez suspiciunile într-un mod corect, care de cele mai multe ori implică un specialist. Albert este ceea ce literatura de specialitate numește vorbitor întârziat. Am aflat și eu abia recent, să fie vreo două zile, în timp ce citeam articole din comunitatea științifică.

Dacă dai o căutare pe Google: “copilul meu de 18 luni încă nu vorbește”, vei găsi mii de rezultate. La fel de multe vei găsi și pentru 24 de luni și chiar mai multe. Eu am găsit. Sunt postări scrise de părinți îngrijorați care caută sfaturi pe această temă. Și tot ei spun că cel mai des li s-a spus să nu își facă griji, că “fiul meu avea trei ani când a început să vorbească” sau că “băieții vorbesc mai târziu”. Sunt și părinți care spun că pediatrul le-a recomandat să mai aștepte până când copilul va împlini cel puțin 2 ani înainte să caute ajutor specializat. Însă toate căutările acestea înseamnă că instinctul părintelui s-a activat și s-a tras deja semnalul de alarmă.

Abordarea “mai așteaptă puțin și vei vedea că va vorbi până la urmă” este o preconcepție despre dezvoltarea tipică a limbajului. O altă frază care cred că ne este cunoscută tuturor este: “fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui”. Ultima este adevărată, până la un anumit punct. Există anumite achiziții care trebuie bifate până la o anumită vârstă. Atunci când nu sunt, ar trebui să ne îngrijorăm și să ne bazăm pe propriul instinct care ne spune că ceva este în neregulă.

Despre vorbitorii întârziați găsim multe referințe online. Încă de la început, ni se atrage atenția că acest concept nu definește copiii care suferă de întârzieri de dezvoltare precum sindromul Down, tulburări din spectrul autismului, apraxie (dificultate în coordonarea mușchilor responsabili de vorbire) sau tulburări de limbaj.

Deci, ce este un vorbitor întârziat?

Vorbim despre un copil cu o vârstă cuprinsă între 18 și 30 luni care o înțelegere bună a limbajului, abilități de joc, motorii, de gândire și sociale normale dar care are un vocabular limitat pentru vârsta sa. Dificultatea care apare în rândul vorbitorilor întârziați este legată exclusiv de limbajul expresiv.  Acești copiii au toate atuurile specifice pentru a vorbi însă nu o fac încă și nu există o cauză exactă.

Care sunt cele mai importante achiziții în cazul limbajului?

Am găsit câteva idei care ne pot spune în general dacă vocabularul unui copil este adecvat vârstei pe care o are, iar dacă încă nu le-a bifat, ar trebui să ne adresăm un logoped:

  • la 18 luni de viață ar trebui să folosească cel puțin 20 de cuvinte, indiferent că e vorba de substantive: bebe, lapte, apă, verbe: manânc, beau, prepoziții: pe, sub, adjective: somnoros, fierbinte sau cuvinte cu notă socială: papa, salut.
  • la 24 de luni de viață ar trebui să folosească cel puțin 100 de cuvinte și să combine câte 2 cuvinte. Aceste combinații trebuie să fie făcute din inițiativa copilului, nu imitate.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze? 

Pe lângă lipsa celor două achiziții, mai sunt câteva semne care ar trebui să ne alarmeze:

  • copilul a fost tăcut în copilăria timpurie și nu a gângurit prea mult
  • are antecendente de infecție a urechii
  • folosește puține consoane: p, b, m,t, d,n, g
  • nu imită cuvinte
  • folosește cel mai des substantive și nu folosește verbe
  • are dificultăți de socializare cu alți copii
  • are un istoric familial în care au mai fost cazuri de întârzieri de limbaj
  • folosește puține gesturi când comunică.

Recomandarea este ca atunci când un copil are un vocabular limitat pentru vârsta sa și prezintă mai multe semnale dintre cele menționate mai sus, să fie consultat un logoped.

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here