love is forever

O carte superbă care vine în ajutorul copiilor când pierd pe cineva drag

Mi-am pus de multe ori problema morții. În toate aspectele ei. Vă povesteam aici cum am aflat, în cel mai tranșant mod, că după viață nu mai există nimic. Când eram copil. Nu știu dacă a avut un impact bun sau rău asupra mea, cert e că nu sunt o persoană care se teme de propria moarte. Mai degrabă mă tem de moartea celor iubiți pentru că știu deja ce vid enorm lasă în urmă și cât de greu te adaptezi tu, ca adult, unei astfel de pierderi.

Însă ca părinte, mă preocupă subiectul acesta din perspectiva acomodării lui Albert nu numai la fenomenul morții în sine, ci și la acea perioadă dinaintea morții cuiva drag. Pentru că nu toate morțile sunt accidentale și vin pe neașteptate. Unele apar după o lungă suferință fizică și psihică. Iar a-i ajuta pe cei mici să facă față unei astfel de realități este o parte esențială a formării sentimentului de acceptare și de adaptare.

Am observat de-a lungul timpului că marea majoritate a adulților nu își implică copiii în acest proces, pentru motive variate: e prea mic să înțeleagă, poate va avea un șoc etc. Și se abțin în felul acesta să fie onești cu ei și să le ofere informațiile de care au nevoie pentru a se putea adapta, în realitate, mai ușor. Din fericire, copiii sunt foarte rezistenți. Însă puterea de imaginație a copiilor mici poate deveni chiar mai copleșitoare sau înfricoșătoare dacă nu li se oferă niște informații simple despre moarte.

De multe ori nu găsim cuvintele potrivite și explicațiile pentru o boală care va rezulta în moartea unui apropiat, lucru care face dificilă procesarea și explorarea sentimentelor și întrebărilor copilului despre această pierdere. În acest moment, cărțile ne pot sări în ajutor prin prezentarea unor conversații adecvate despre doliu și moarte.

În ultimul timp am tot căutat cărți care să facă referire și la momentul anterior morții, care să-mi ofere un ghidaj proactiv. Majoritatea se concentrează pe gestionarea emoțiilor și explicațiilor post-mortem. Dar să nu uităm că există și această perioadă anterioară, în care copilul are contact cu persoana muribundă.

Am găsit pe website-ul Brainpickings o recomandare pe care am ales să o urmăresc. Cartea se numește Love is Forever și este scrisă de Casey Rislov. Este de departe cea mai bună abordare cu care am interacționat până acum. Printr-o serie de ilustrații minunate, cartea abordează subiectul complex al morții și doliului într-o manieră iubitoare și călduroasă pentru copii mici (3-8 ani). De ce este această carte specială? Pentru că pregătește copilul cognitiv și emoțional pentru moartea iminentă și încurajează o relație între persoana bolnavă și copil, în sensul unei conversații emoționante despre cum va arăta relația lor de atunci înainte.

Într-o poveste tandră, un bunic-bufniță îi explică nepotului cum spiritul său, iubirea pe care i-o poartă și grija sa vor exista pentru totdeauna, dincolo de absența corpului fizic și a cuvintelor. Povestea subliniază permanența iubirii și a relațiilor, în timpul vieții și apoi, în moarte. Mesajul cărții se referă la faptul că amintirile, atașamentul și iubirea dintre ei va continua să dăinuie pentru totdeauna.

Povestea se desfășoară făcând aluzii subtile la moarte și nu se concentrează pe o anumită boală, concentrându-se doar pe relația perenă de iubire dintre cei doi.

Love is forever love is forever

love is forever love is forever

Sursă foto: Brainpickings

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here