Știu că muzica mi-a însoțit viața în permanență. Fără un început și un sfârșit anume, am mers pur și simplu împreună, până a devenit parte din geometria mea, ca om. Nu am încetat niciodată să îi dau atenția cuvenită. E acolo permanent: uneori ca fundal, alteori ca inspirație, uneori ca balsam psihic și alteori pentru a-mi confirma că sunt vie, simt și îmi accept emoțiile.

De când s-a născut fiul meu, și-a reconfirmat toate aceste puteri, una câte una. Îmi amintesc că ascultam multă muzică în trimestrul trei de sarcină. Ascultasem pe cineva la TED Talks care vorbea despre procesul de învățare. Și își începea discursul prin întrebarea: “când începe acest proces de învățare?”. Răspunsul ei de atunci m-a uimit. Începem să învățăm încă din viața intrauterină, iar vocea mamelor și muzica au fost cele două aspecte care i-au ajutat să demonstreze asta. Prin ascultarea unor piese în timpul sarcinii și repetarea acestora după ce bebelușii se născuseră, da, ați intuit corect, bebelușii au recunoscut perfect bucata muzicală și și-au arătat interesul într-o manieră dificil de confundat.

Îmi amintesc la fel de bine și ultimul an de facultate. Învățam pentru lucrarea de licență într-un ritm copleșitor. Acum că stau și-mi privesc determinarea din trecut, nu pot să nu îmi amintesc cuvintele lui Lord Henry Wotton din “Portretul lui Dorian Gray”: “nu-i nicio îndoială că Geniul e mai durabil decât Frumusețea. Asta explică faptul că toți facem eforturi să ne ultracultivăm. În lupta sălbatică pentru existență dorim să posedăm ceva care durează”. De multe ori așa este. Ne amânăm sau ne poriectăm până uităm de noi, cei de acum. Iar o anumită experiență din acele zile de pregătire continuă și obositoare mi-a implantat pentru prima dată această idee.

Îmi amintesc ziua perfect: era o după-amiază de iunie însorită, care îmi ajungea în cameră, filtrată de draperiile rubinii. Ascultam Cafe del Mar în surdină și scriam. Muzica mă ajuta să mă mențin calmă, mixul era perfect, neintruziv, până când am auzit primele acorduri din Bach “Air on the G String”. Acele prime acorduri m-au răpit pur și simplu dintre miturile politice pe care voiam să le descifrez și m-a pus între parantezele unui prezent conștient, diafan, de început de iunie. Am fost atât de surprinsă de senzație încât mâinile mi-au amorțit iar golul din stomac a urcat până în glandele lacrimale care s-au declanșat subit, suprinse și ele de senzația de beatitudine. Este cred singurul moment în care am trăit cu toate simțurile beatitudinea. Era atât de nouă pentru mine încât a trebuit să îi caut sensul în dicționar.

Revenind acum la citatul lui Henry Wotton, eu mă pronunț un profan al artei. În sensul că nu am acel talent care să mă ridice pe culmile unui loc al meu, bine cunoscut și aplaudat. Sau poate că încă nu l-am descoperit. Poate că unii oameni nu îl descoperă niciodată, iar motivele sunt poate de cele mai multe ori legate de mundan, de existență și de lipsă de perspectivă.

Însă am lucrat în tot felul de companii. De la multinaționale, până la mici ONG-uri care căutau să treacă pragul profitului și să dea cauzei o poziție privilegiată. Am respectat tot timpul acel mediu de lucru care promovează performanța creată prin pasiune și calitate. Am respectat și mai mult companiile care nu au marjat doar pe câștig imediat și efemer. Care au creat plus-valoare pentru acei oameni sau pentru acei copii care au ACEL talent dar trăiesc într-un capitalism sălbatic, iar resursele și bunul-simț sunt limitate și care ajung să cunoască un trai decent doar prin vitrinele magazinelor.

O astfel de companie este Edifier. Nu voi vorbi acum despre modul în care ei dezvăluie sunetul și, prin sunet, muzica și muzicalitatea unei locuințe printr-un design impecabil, de o tentă scandinavă, atrăgătoare. Ei produc sisteme audio de o eleganță care pe mine m-a cucerit total.

www.magaznultau.ro www.magazinultau.ro

Dar lucrul acesta poate este făcut de încă 3-4 jucători serioși pe piața sistemelor audio. Edifier este o companie pentru care comunitatea înseamnă potențial, speranță și au ales să investească în ea. Bursele oferite studenților de la Institutul de Tehnologie din Beijing și programul EDIFIER Angel Sound Foundation (program care îi ajută pe copiii cu deficiențe de auz să descopere ce înseamnă sunetul) sunt două componente prin care compania își depășește condiția și competitorii. Și prin care pe mine m-au cucerit total.

Așa că mi-am propus ca cea mai nouă achiziție va fi un sistem Edifier R2730DB 2.0. Nu pentru că aș vrea să îmi terorizez vecinii, pentru că este după cum spun și ei, un sistem monstru, ci pentru că prin astfel de sisteme monstru obții cel mai fidel sunet, iar muzica ascultată chiar și la un volum mai mic, se dezvăluie la modul la care a intenționat-o compozitorul sau artistul.

Edifier

Edifier

 

Text editat pentru #SuperBlog2017

 

 

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here