ADHD
Sursă foto Pexels.com

Noi, părinții, suntem asaltați probabil zilnic cu tot felul de informații legate de această boală, ADHD, care a explodat procentual în ultimii ani. Știm deja până acum cam care sunt simptomele sale:

  • lipsa de atenție la detalii
  • dificultăți de concentrare
  • agitație permanentă și imposibilitatea de a sta locului
  • dificultate în respectarea instrucțiunilor simple etc.

ADHD-ul este foarte prezent în State. Un studiu ne arată că unul din 20 de copii suferă de ADHD. E dificil de spus că această boală nu există în aceeași măsură la nivel global pentru că, până recent, nu au existat date. Studiul despre care vă vorbesc a adunat astfel de date iar concluzia sa poate fi rezumată astfel:

ADHD este o tulburare comportamentală care afectează 1 din 20 de copii în SUA. Această preponderență a studiilor realizate exclusiv aici a dus la falsa idee că vorbim despre o boală care se adresează doar copiilor și adulților americani. Totuși,  alte cercetări sugerează faptul că ADHD este o tulburare comună în cazul mai multor populații, însă nu este recunoscută ca atare de către comunitatea medicală, probabil din cauza confuziei privind simptomele sale sau din cauza lipsei de acord în ceea ce privește impactul real asupra copiilor. Acest articol prezintă datele disponibile în peste 50 de studii  despre ADHD, în perioada 1982-2001. 20 dintre ele sunt realizate în Statele Unite, în timp ce peste 30 de studii fac parte din comunități non-americane. Iar procentul este practic același. 

În ciuda acestor date, un medic american lansează o ipoteză care pune pe jar comunitatea medicală: “ADHD nu există”. Richard Saul a văzut peste 5000 de copii diagnosticați cu această boală. Și consideră că aplicarea unui tratament medicamentos este o greșeală gravă, cu urmări grave. Tratementul constă de cele mai multe ori în psihostimulante bazate pe amfetamină și poate avea efecte devastatoare pe termen lung.

Unul dintre argumentele pe care le invocă este un studiu realizat în Franța  în 2004 care a relevat faptul că 84% din copiii diagnosticaţi cu ADHD aveau, de fapt, deficienţă de fier. Deficiența de fier sau anemia pot provoca aceleași simptome: apatie, lipsa capacitățății de concentrare etc.

E îngrijorător și faptul că numărul rețetelor prescrise pentru ADHD s-a dublat între 2003 și 2008. Și e nevoie să revin asupra tratamentului: vorbim despre Ritalin, un medicament cu o compoziție chimică foarte asemănătoare cu cea a cocainei, dar mai puternică.

În România, potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 220.000 de copii suferă de ADHD, dar se consideră că numărul lor ar fi mult mai mare.

Să tratezi ADHD-ul ca pe o boală, mai degrabă decât ca pe un set de simptome, le poate face un deserviciu teribil şi periculos atât copiilor, cât şi adulţilor diagnosticaţi cu aşa ceva, mai spune medicul american. Nu există îndoială în privinţa faptului că simptomele există: incapacitatea de a acorda atenţie detaliilor, întreruperile, agitaţia, comportamentul impulsiv etc. Dar să pui toate aceste simptome laolaltă şi să le transformi într-un diagnostic, ADHD, apoi să tratezi această aşa-zisă boală cu stimulente, este ca şi cum ai trata simptomul unui infarct, cum este durerea în piept, cu calmante, mai degrabă decât să mergi direct la sursa problemei şi să „repari“ inima“. Este o atitudine periculoasă, neglijentă şi greşită, subliniază Richard Saul. 

Sursă: adevărul.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here