bătrână agresată

Azi-dimineață, în stația de metrou Obor, erau câțiva oameni pe peronul unde mă aflam eu. Nu am observat inițial ce fel de oameni. Eu eram cu nasul într-o carte, ca de obicei. E cam singurul moment în care mai pot citi fără să mă întrerupă nimeni, timp de câteva stații. După nici 5 minute mi-a atras atenția un paznic ce luase efectiv pe sus o bătrână. Și când spun ‘luat pe sus’ nu exagerez cu nimic. Deși femeia avea clar probleme locomotorii pentru că pășea mărunt și des și se dezechilibra la fiecare doi pași, paznicul nostru, acest erou necunoscut al metroului o îmbrâncea fără milă către ieșire. A fost nasol când au ajuns în dreptul scărilor. Femeia mai avea puțin și cădea la inițiativa masculului de 2 metri cu burtă în palmares.

Am stat 2 secunde înainte să mă decid ce fac: scot telefonul să filmez sau merg direct și îl întreb ce dracului face? Am decis la fel de repede că pe femeie ar ajuta-o mai mult o intervenție decât un material care putea să fie preluat sau nu de Digi. Am urcat repede scările și l-am întrebat pe acest maimuțoi veritabil ce s-a întâmplat. De ce e nevoie să împingă în halul ăsta o persoană în vârstă care abia se ține pe picioare. Mi-a spus ce intuiam de fapt: bătrâna e cerșetoare și profită prea des. Intră în stație că îi e frig, mai scoate un leu, doi de la oameni. “Ce e asta? Bătaie de joc?” Pentru că doar nu ne permitem astfel de personaje în starea de-a dreptul glam a metroului Bucureștean.

Atunci am simțit că mi se umflă toate venele din corp pornind de la o stare de revoltă pe care o simt de cel puțin două ori pe săptămână. Dacă eram bărbat în situația aia probabil că nu m-aș fi putut abține să nu îi car două, cu repercursiunile aferente. Ca femeie nu am putut decât să mă întreb cu voce tare cum poate exista nesimțirea și lipsa astea de empatie față de o persoană care e total inofensivă. Ok, nu avea bilet. Ok, cerșea și e interzis în stațiile de metrou. Dar ce te costă băi imbecilule să fii om? Ce viață de rahat ai dus să ajungi în halul ăsta? Cum să împingi un om care abia se mai ține pe picioarele degerate încălțate în niște papuci de casă?

Mai departe i-am explicat că voi valida eu cardul pentru ea, să poată rămâne acolo. Nu a fost de acord. I-am explicat că l-am filmat deja și că va face un headline astă-seară. M-a amenințat că îmi ia telefonul. Pe care nu l-a luat în md evident. Doar nu filmasem un om normal, într-o zi normală de muncă și publicasem imaginile fără acordul lui. Filmasem un neterminat genetic care agresa o persoană  în vârsta (ipotetic vorbind pentru că de filmat nu am avut timp). Am ajutat bătrâna să urce scările și mi-a mulțumit cu lacrimi în ochi. M-a făcut să plâng, să înjur și să jur că plec din mediul ăsta toxic.

Întoarsă pe peron după a treia călătorie compostată constat “cu stupoare” că trenul nu ajunsese. Că doar era dimineață și luni. Și nimeni nu se grăbea niciunde. Erau aceeași oameni pe peron, plus alte câteva persoane. I-am recunoscut pe cei care asistaseră la scenă din privirea siderată îndreptată asupra mea. Siderată, cu o urmă vădită de reproș. Parcă se întrebau: cum își permite asta să conteste și să atace sau să ceară explicații? Cine sunt eu? Păi nu merit eu bătută mică să-mi intre în cap mințile de femeie scăpată pe câmpii?

Eu vă întreb: cine sunteți voi? Sau ce a mai rămas din voi? Mai există pe acolo prin tenebrele conștiinței voastre vreo urmă de valoare sau de respect pentru ceva? Eu nu cred. O ‘persona’ vie și neresemnată strălucește, emană un puternic spirit pentru dreptate sau măcar pentru bun-simț. Voi, cei care vă aflați azi pe peron în stația de metrou Obor în jurul orei 8:50, ați înlocuit un sistem sănătos de alarmă civică cu fragmente de deșeuri toxice și bucați de rahat la nivelul psihicului. Erați pe de-o parte tineri. Trebuia să fiți măcar sensibilizați. Erați oameni în vârstă. Puteați să empatizați. M-ați admonestat paraverbal pe mine în schimb. Era corect din punctul vostru de vedere. Nu sunt o feministă dar am simțit pe pielea mea reminiscențele infecte care vă otrăvesc mintea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here