Am lucrat în ONG-uri mai bine de 8 ani. Am luat bani de la Soroș (pe bune!) și i-am îndreptat către comunități în care părinții nu mai pot și copiii nu mai vor. Banii ăștia au venit sub formă de grant și am scris proiecte mai serioase decât vei vedea vreodată prin guvern, în care sustenabilitatea și impactul chiar se măsoară și în care dai explicații pentru fiecare afiș produs sau oră prestată. Generic, bani de la Soroș.

Am intrat în sate din Ialomița (în care comunitățile rome erau predominante) și le-am vorbit copiilor despre discriminare, drepturile omului, onoare și construirea imaginii de sine. Am creat sesiuni de informare pentru autorități, fără autorități. Nu au catadicsit să participe și să afle ce înseamnă managementul mobilității și unde ar trebui să fim dacă am vrea. Am depus, de multe ori, eforturi supraomenești pentru cauzele în care credeam și încă mai cred, împreună cu oameni care nu și-au pierdut speranța și au început să presteze ei munca pe care ar trebui să o presteze statul. Și mă refer aici la orice: de la educație civică, la hate-speech, la managementul deșeurilor și promovarea drepturilor omului.

Nu m-am săturat încă. Deși te lupți cu morile de vânt și ți se râde în față în același moment în care ți se pune implacabil eticheta de idealist. Sau, mai rău, ONG-ist. S-a avut grijă de termenul ăsta până a devenit un fel de manelist cu intenții machiavelice. Ceva nasol, de evitat. De ce? Nu există motive clare, argumentate. Argumentele ne lipsesc, suntem obișnuiți să prindem idei din zbor și să ne încăpățânăm să le impunem.

Anul acesta Gala Societății Civile a reușit să facă o punte solidă între PR și societatea civilă. A ieșit de aici una dintre cele mai reușite campanii de comunicare din ultimii ani (sunt subiectivă, doar e părerea mea). Reginele neștiute ale Societății Civile este o campanie extraordinară pentru că scoate în evidență personajul din fața eforturilor. Pune degetul pe om și îl scoate din acea “masă amorfă cu care este confundată, de multe ori, societatea civilă” (Dan Popov, Gavrilă & Asociații). De imagine s-a ocupat Alex Gâlmeanu și de copy Julien Britnic. Întreaga campanie a fost gândită și decisă de Gavrilă & Asociații iar mesajele ei sunt pline de substanță.

Într-un an în care politicul nostru încă se chinuie să reducă democrația…pardon, birocrația (este la fel de grav să o susții pe prima și încă să te chinui să o reduci pe a doua), avem  în fața noastră nouă regine, neștiute, ale societății civile. Sunt cele cu care s-a concretizat colaborarea pentru această campanie, în realitate ele fiind mult mai multe. Fiecare dintre ele reprezintă un ONG și fiecare dintre ele a coordonat cel puțin un proiect care a adus plus-valoare pentru o sută sau o mie sau chiar zeci de mii de români.

Asociația Necuvinte“Simona Voicescu a terminat Facultatea de Drept și a lucrat atât în mediul privat, cât și de stat. După ce a făcut voluntariat în mai multe ONG-uri în care a lucrat la proiecte și programe pentru incluziunea socială a populației de etnie romă și a participat la scrierea unor politici publice, în 2013 a înființat proiectul său de suflet, Asociația Necuvinte, cu misiunea de a deschide ochii publicului în legătură cu fenomenul violenței în familie și de a oferi ajutorul necesar victimelor. În cei patru ani și jumătate, cu 70 de voluntari și 7 angajați, rezultatele sunt: peste 4.128.820 de beneficiari direcți și indirecți, 2 proiecte legislative propuse, o campanie națională, ordine de protecție în maxim 72 de ore, toate cu 0 finanțare de la stat.”

“Dana Buzducea este un profesionist în bunăstarea copilului încă din 1994, atunci când s-a numărat printre absolvenţii primei generaţii de asistenţi sociali din România după căderea comunismului. Ca tânăr asistent social, a fost implicată în diverse ONG-uri care au lucrat la reformarea sistemului de protecţie a copilului. Mai târziu, a devenit manager al programului de bunăstare al copilului USAID România. De trei ani, Dana este Director Naţional al Fundaţiei World Vision România. În 2009, Dana a fost aleasă membru al Boardului Federaţiei Naţionale a Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi al Federaţiei Organizaţiei Nonguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND). În prezent, este vice-preşedinte al FONPC. La nivel internaţional, Dana a fost consultant USAID pentru documentarea evoluţiei reformei în protecţia copilului în Europa de Est şi Cambodgia.”

“Doamna Dragu s-a născut în 1928 în Botoșani. Fascinată de natură din copilărie, a studiat la facultatea de Biologie-Botanică din capitală, dar având “origine socială nesănătoasă”, a fost nevoită să plece din București pentru a-și găsi un loc de muncă. După 1990, locuind în Cartierul Tei, lângă Parcul Circului, s-a atașat de această oază de verdeață și liniște. După ce parcul a început să se degradeze fără ca autoritățile să ia vreo măsură, în 2009, alături de alți locuitori din cartier, a participat la primul protest organizat pentru salvarea lacului din parc. De atunci, a fost activă în campanii pentru reabilitarea parcului și de recuperare a celor 11.050 mp dați în folosință Circului de Stat.”

“Ștefania Popp este din 1997 C.E.O. al Junior Achivement România, O.N.G. pe care l-a transformat în scurt timp într-o organizație capabilă să se autofinanțeze și în cea mai mare entitate educațională din România, cu programe în peste 2000 de școli de care au beneficiat peste 200.000 de studenți anual. Sub conducerea sa, Junior Achivement România a implementat programe gratuite de economie aplicată și antreprenoriat, educație financiară și aptitudini pentru angajare în școli și licee, printr-un parteneriat cu Ministerul Educației semnat în 2003. Ștefania Popp a reușit să atragă cele mai importante firme din țară, din diferite industrii, să investească în educația publică și, de asemenea, să introducă tehnologia și programele online în circuitul educațional. Pentru rezultatele sale deosebite a primit multe premii naționale, Platinum Achievement Award în Miami (2006) și Life Time Achievement Award în Atlanta (2007).”

“Raluca Tănase a absolvit Seminarul Teologic Ortodox și Facultatea de Teologie Socială Romano-Catolică. Din aprilie 2013 a dezvoltat programul Voluntar În Spital în cadrul Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică al cărei președinte este. A început proiectul cu activități structurate de voluntariat cu copiii internați la Spitalul Marie Curie, în câteva luni adunând 40 de voluntari. În 5 ani de zile de atunci, prin proiectul său, a desenat peste 70.000 de zâmbete pe fețele copiilor bolnavi, a amenajat spații de joacă, spații dedicate părinților, chiar și un parc dedicat pacienților, iar activitatea s-a extins și în Centrul de Recuperare N. Robănescu din București. Din decembrie 2017 și-a îndeplinit un alt vis: a deschis charity shop-ul “La Taica Lazăr”, menit să susțină munca voluntarilor în spital.”

“De meserie medic, Silvia Asandi conduce Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) de aproape douăzeci de ani, dedicându-se îmbunătățirii vieții copiilor și adulților afectați de boli și afecțiuni grave (în cifre: 4500 de copii și tineri cu HIV/SIDA, peste 2000 de copii cu tulburare de spectru autist, peste 2000 de pacienți cu tuberculoză), cu risc de discriminare și excludere socială. De activitatea echipei sale formată din 25 de angajați și 150 de voluntari au beneficiat peste 200 de profesioniști în domeniul sănătății și educației și peste 50 de unități medicale care au fost dotate cu echipamente și au primit sprijin pentru organizare de servicii de asistență multidisciplinară.”

“Cunoscută drept “mama părinților”, Cristina a început voluntariatul și implicarea în comunitate acum 23 de ani, ca membru al organizației naționale Cercetașii României, de unde a învățat să creadă într-o lume mai bună prin implicare, respect și integritate. Credința în binele contagios a determinat-o să lanseze, prin Fundația Părinți din România, Peditel 1791 – singurul call center pediatric non-stop din România și cel mai premiat proiect comunitar al unui ONG românesc, care a ajutat până acum peste 114.000 de copii să fie mai fericiți și părinții lor să fie mai liniștiți.”

“De profesie psiholog, asistent social ca formare, Cristina Buja are peste 10 ani de experiență în cadrul ONG-urilor. A coordonat proiectul Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României prin care tineri artiști care nu-și pot dezvolta abilitățile din cauza lipsurilor materiale și financiare, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, au primit burse de studiu individuale cu valoarea de până la 2000 de Euro. De asemenea, programul de mentorat al proiectului a oferit tinerilor bursieri șansa de a se întâlni și de a învăța de la personalități ale vieții artistice și culturale prin sesiuni de discuții și ateliere de creație.”

“Mirela Nemțanu are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul multinaționalelor și organizațiilor private mari (L’Oreal România, RTC Holding și TNT Express). Din 2003 se dedică activ și voluntar susținerii proiectelor de CSR ale companiilor din care a făcut parte sau ale organizațiilor partenere. Din 2016 este CEO al HOSPICE Casa Speranței, cea mai mare fundație din România care oferă servicii de îngrijire paliativă pentru pacienți ce suferă de boli incurabile, servicii acordate gratuit și necondiționat copiilor și adulților care se luptă cu aceste afecțiuni, cu prognostic limitat de viață. De asemenea, HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.”

Felicitări, doamnelor (nu duamnelor)! Ne dați o lecție de umanitate și putere care seamănă mai degrabă cu o palmă, dar așa trebuie să fie.

Toate descrierile aparțin echipei Gavrilă & Asociații pentru că nimeni nu le putea face mai bine decât ei. Cea mai grea parte a fost să reduci la câteva fraze, pline de înțeles. întreaga activitate a acestor femei. Dar a fost și partea cea mai interesantă, susțin ei.

189 de proiecte, programe și campanii de comunicare pe teme sociale s-au înscris în competiția Gala Societății Civile 2018. Mai exact, 155 de proiecte, 21 de programe și 13 campanii de comunicare din partea organizațiilor, grupurilor de inițiativă și, respectiv, agențiilor de comunicare și companiilor din România, se vor alătura celorlalte demersuri notabile din ultimii 15 ani care au scris istoria Galei Societății Civile și au adus schimbare în România. 

 

 

4 COMMENTS

  1. Wow, recunosc cu tristețe că nu am auzit de niciunul din aceste nume, dar sunt impresionată de ceea ce am citit. Da, astfel de femei minunate merită promovate și răsplătite pentru eforturile și munca lor incredibilă, nici nu imi pot imagina cât efort e necesar pentru realizările lor.

    • Madalina nici nu prea aveai cum sa stii daca nu te loveai direct de una dintre problemele pe care le-au rezolvat ele. Pentru ca media romanesti nu se ocupa sa promoveze si initiative frumoase. Tocami de aceea am vrut sa comunicam campania asta cat mai bine si sa le facem cunoscute 🙂

  2. Un demers extrem de fain si binevenit- felicitari ! (din partea unui asistent social care a lucrat in sectorul ONG si care intelege perfect cate eforturi stau in spatele fiecareia dintre aceste Regine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here