discutii despre sex cu copiii
Sursă: Youtube.com
Discuțiile legate de sex cu copiii noștri pot părea un teren minat, însă nu trebuie să fie așa. Am organizat mai jos câteva informații despre ce și cum ar trebui să discutăm, în funcție de vârsta copilului.

Spațiul public a fost recent asaltat de subiectul acesta. Fie că ești underground și citești Vice, fie că ești fan PSD sau dimpotrivă, fie că ești pur și simplu părinte și te-ai confruntat cu eterna întrebare: „mami, cum se fac copiii?”, ți-a ajuns la urechi probabil toată polemica despre necesitatea sau impostura educației sexuale în școli.

Vice a publicat o serie de articole legate de cum văd părinții din România educația sexuală. Totul vine în contextul propunerii legislative inițiate de deputatul PSD Ninel Peia, pe care l-am atacat și eu mai mult sau mai puțin elegant aici. Nu sunt 100% mândră de postare pentru că am scris mai mult emotiv decât constructiv, iar Capturi Urbane nu e un blog care să promoveze opinii caustice și unilaterale. Dar în spatele lui e un om, o femeie de fapt destul de impulsivă, și uneori lucrul acesta se vede. Da, mă deranjează că suntem ultimii pudici ai Europei dar ne batem cu pumnu în piept că ne informăm de pe Facebook, Youtube și pagina Oliviei Steer despre cum sa ne creștem copii, psihologic, medical și nu numai.

Să atacăm subiectul constructiv și să mergem pe etape de dezvoltare ale copilului. Sursa mea pentru acest scurt ghid este „The New Speaking of Sex: What Your Children Need to Know and When They Need to Know It”, scrisă de Meg Hickling.

Nu sunt prima care prezintă informația asta. Multe autoare de blog, pe care le respect enorm, au abordat subiectul acum mai multă vreme, așadar articolul meu vine ca un reminder sau poate ca o reluare a unui topic ce poate s-a pierdut în pânza groasă de informație a internetului și nu ar trebui.

1. De la naștere, la vârsta de 2 ani

Bebelușii fac deseori lucruri care ne surprind. La Albert am observat prima erecție când avea vreo 5 luni. Altă prietenă de la serviciu îmi povestea că fiica ei se freca gâfâind de un căluț primit cadou când avea aproape 2 ani. Da,bebelușii sunt curioși de propriul corp și îl explorează nestingherit în timp ce le schimbăm scutecele sau când fac baie. Însă cum nu și-au dezvoltat încă simțul intimității, se stimulează oricând și nu țin cont, evident, de rigorile sociale.

Ce ar trebui să știe la vârsta asta?

În primul rând că masturbarea este absolut ok și că nu este o rușine. Încep cu asta pornind de la un alt caz, hilar și nu prea: mama unui băiețel care se stimula nestingherit de față cu noi, în timp ce savuram o cafea (deh, fiecare savurează ce poate) îl întreba constant de ce se scarpină, dacă are vreo iritație. Totul a culminat cu mersul la baie și unsul cu Bepanthen. Când i-am spus că, cel mai probabil, se masturba, s-a înroșit instantaneu și mi-a ținut o predică despre rușinea masturbării în general. Not ok.

La această vârstă copilului trebuie să i se explice că există acele limite sau rigori sociale care nu ne permit să facem asta oriunde, că ea este sănătoasă și firească dar că trebuie făcută în propria intimitate. Tot la această vârstă, copilul învață părțile corpului. Este normal să le explicăm că acela este un penis, nu un cocoșel, sau un vagin, nu o păsărică.

2. De la 3 la 5 ani

Copiii devin din ce în ce mai interesați de corpurile celorlalți și rămân interesați de propriul corp. Un băiețel care își vede tatăl dezbrăcat, se va compara cu el iar fără o explicație din partea părintelui, se pot naște complexe. Este și vârsta la care funcționează gândirea magică: fără explicații concrete, ei își vor găsi propriile explicații, de cele mai multe ori eronate.

Ce ar trebui să știe la vârsta asta?

Relația părinte-copil trebuie să se bazeze în primul rând pe deschidere, încredere și adevăr. Iar primele două derivă din ultimul, pe tot parcursul vieții. Este important să le oferim explicații și să le răspundem tuturor întrebărilor, însă nu au nevoie deja de un curs de anatomie. Le putem spune că un copil se formează atunci când o sămânță de-a lui tati se întâlnește cu o celulă de-a lui mami și se dezvoltă într-un loc comun, numit pântec.

Când îți suprinzi fetița că se joacă cu băiețelul vecinilor de-a mama și de-a tata, nu îi bloca intențiile într-o manieră agresivă și nu o face să creadă că face ceva rău. Aici e vorba mai mult despre curiozitate decât despre sexualitate. Explică-i părțile corpului său și cele ale băiețelului și diferența dintre o atingere permisă și una nepermisă. Copiii trebuie să știe că organele lor genitale sunt intime și că nu pot fi atinse de nimeni altcineva în afară de mami, tati și pediatru, din motive de igienă și sănătate.

3. De la 6 la 9 ani

Copiii la această vârstă sunt foarte diferiți legat de interesele și curiozitățile lor. O mare influență o au mediul familial, informațiile la care au acces, discuțiile cu colegii și multe altele. Unii pot întreba încă despre cum sunt concepuți bebelușii, în timp ce alții vor întreba direct ce e ăla sex? Este vârsta cea mai oprtună pentru a transmite informații de fond și pentru a articula principii sănătoase: “sexul este acel moment în care penisul unui bărbat intră în vaginul unei femei. Este o activitate pentru adulți”.

Ce ar trebui să știe la vârsta asta?

Bazele pubertății, la ce trebuie să se aștepte pe viitor. Pubertatea nu are o dată clară și eu îmi amintesc că am aflat despre menstruație atunci când mi s-a întâmplat. I-am reporșat mamei atunci că nu mi-a spus mai repede despre asta pentru că sperietura pe care am tras-o a fost crâncenă.

Ce ați răspunde la întrebarea: ce e ăla blow-job? Vă provoc să îmi răspundeți în comentarii. Eu sincer i-aș spune că atunci când doi adulți fac dragoste, unul dintre ei îî sărută părțile intime celuilalt. E bine să facem astfel de exerciții de imaginație și să avem pregătite răspunsuri, altfel riscăm să fim luați complet pe nepregătite. Chiar și așa, le putem spune că vom reveni cu un răspuns mai târziu, dar trebuie să revenim. Curiozitatea lui va fi satisfăcută oricum.

Cu celelalte două categorii de vârstă voi reveni într-un articol separat. Sunt mult mai încărcate și merită o atenție aparte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 COMMENTS

  1. Corpul nostru e un templu, respectându-ne corpul ne respectăm pe noi, respectându-l pe celălalt îi respectăm implicit și corpul, blow-job-ul e doar arătarea acestui respect față de partener și nevoile lui. Blow-job-ul e o îmbrățișare intimă care aduce plăcere ambilor parteneri, este descoperirea intimități și afectivități celuilalt, cunoașterea dorințelor și nevoilor celuilalt, este cunoașterea fizică și emoțională a partenerului.

    • Foarte frumos răspunsul. Și cred că ați suprins foarte bine ceea ce un copil ar trebui să înțeleagă despre întregul concept de sexualitate și intimitatea cu celălalt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here