answear.ro

În urmă cu câțiva ani, găsisem o imagine cu o tipă care arată a cea mai convingătoare toamnă pe care o trăisem în ultimii ani. Avea un păr roșcat, vâlvoi, în care căzuseră câteva frunze moarte dar ademenitoare prin arămiul lor, purta un fular moale care-i acoperea buzele și niște ochi mari verzi conturați cu pistrui și tinerețe.

Nu era o imagine clișeu. Nu mă atrag cu nimic femeile senzuale într-un mod greșit, fotografiate cu părul în vânt, într-o pădure tomnatecă. Sunt multe și nu se mai diferențiază. Aceea însă mi-a rămas în minte și acum, când văd jocul cromatic și simt răcoarea plină de melancolie și trăire pe care le aduce toamna.

Acum fac un exercițiu de imaginație și vreau să depășesc portretul tipei, vreau să îi vizualizez stilul și ce o face atât de cuceritoare pe ea, ca toamnă. Mi-o imaginez mergând spre facultate, boemă, intrigantă, într-o rochie care imită atent furoul, albă; îi dă aspectul și textura unei păpuși de porțelan, pentru că pielea îi e la fel de albă. Deasupra poartă un palton în culori pastelate, o nuanță care trimite la univers și perenitate, un bleu imaculat. Sau poate un palton de damă elegant beige de piele întoarsă, scurt, cu un guler tip tunică. Varianta aceasta cred că i-ar scoate și mai bine în evidență trăsăturile rusești. Tot timpul am asociat Moscova cu toamna, iar fata aceasta e o rusoaică veritabilă. Pentru că tot acolo am întâlnit o toamnă răsunătoare, imperială demnă de un tablou pictat de Afremov.

Ar purta niște dresuri subțiri, dar cu aspect croșetat și o pereche de ghete din piele întoarsă negre, înalte. Ghete pentru că în Moscova se merge mult, străzile sunt late, iar orașul întreg a fost construit pentru a-ți reda impresia de micime umană, printre grandoare arhitecturală.

Fata asta de porțelan e toamna mea cu față umană, e o creatură aleasă, spiritualizată și boemă. E o fată pe care nu o vezi râzând prea des; în cel mai bun caz, schițează un soi de zâmbet care eclipsează imediat falsitatea.

answear.ro

answear.ro

answear.ro

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here