webstock

Am ajuns anul ăsta pentru prima dată la Webstock. Anul ăsta am și aflat pentru prima dată despre Webstock pentru că tot anul ăsta am deschis blogul Capturi Urbane. Câtă repetiție pe anul ăsta. E intenționată să știți (câte am făcut eu anul ăsta). Gata, că se îngroașă gluma.

Am ajuns târziu, nu am prins punguțele de la Vodafone și Bitdefender (crying out loud) dar nu folosesc antivirus. E totul ok. Îmi place să risc. Stau așa pe buza virusului cum s-ar spune și mă alint pe lângă al meu când ceva nu merge bine. De obicei nu e de vină niciun virus, am eu un mod haotic de a-mi “organiza” informațiile pe aici. Așa a fost tot timpul. Un buluc mare de tot felul de chestii pe desktop, altul prin downloads și încă unul mic prin documents. Așa funcționez eu cel mai bine, e și motivul pentru care îmi voi tatua o gaură neagră pe spate.

Dar să revenim, Webstock2017. Am pierdut toate conferințele de început. SNSPA-ul a decis subit să permită înmatricularea pentru doctorat într-o singură zi, fix vineri, deși anunțaseră două zile pentru asta.

Am ajuns la timp la Track A: Influencer Marketing și Blogging Session. Mă interesa conceptul de influencer marketing. Am vrut să îl plasez în tema mea de doctorat. E o nouă versiune a liderilor de opinie pe care îi discuta Lazarsfeld prin 1940. Doar că arată mai cool și stau pe rețele sociale, nu în cluburi elitiste politice sau sociale. Mi s-a confirmat ipoteza. Am aflat și că “influența vine din zona de emoție, schimbă percepții comportamentale prin valoare adăugată și prin oamenii cu care interacționează”, spune Ionuț Polexe de la Roton. Acum fără să fiu cârcotașă comportamentul e determinat de percepții și de schema cognitivă preexistentă și multe dintre mesajele venite din exterior pot rezona sau nu cu acestea. Adică nu influencer-ul schimbă aceste comportamente în mod direct ca un ac hipodermic, după cum spunea teoria glonțului magic. Influencer-ul emite mesaje sub diverse forme iar nivelul lor de elaborare poate sau nu să rezoneze cu audiențele sale. Dar devin prea tehnică. E un mod romanțat de a vedea lucrurile.

Dragoș Stanca de la Thinkdigital a fost absolut genial. Încerc să redau citatul: “S-a democratizat accesul la succes prin social media. Și pentru oameni ok și pentru Floricica Dansatoarea”. Just. A fost singurul care a numit și partea mai puțin pozitivă, tenebroasă a social media. Dar nu era timp pentru discuții în detaliu. Deși mi-ar fi plăcut.

La Blogging Session mulți s-au dezumflat. Recunosc că și eu, doar puțin. Nișa de parenting e suprasaturată. Dar trebuie conținut de calitate. Asta am reținut. Am încercat să intervin cu o întrebare la subiect despre investițiile în promovare pe care ar fi sau nu necesar să le faci la început de drum dar discuția s-a dus în zona de hosting, domeniu și alte particularități tehnice peste care eu sper că am trecut. Nu ușor, am dat un rateu fantastic apelând direct la serviciile Wordress, dar am redresat rapid și acum blogul arată decent. Și nu e doar părerea mea.

Zoso a fost un drăguț în pauză: în 15 cuvinte a reușit să-mi anuleze trei lucruri pe care le făceam inutil și cu bani. Tot respectul. Facebook, you can now suck my balls, vorba aia (Southpark copyright, etc.).

Apoi Gala Webstock. Proiecte despre care iar nu știam pentru că încă mă aflam  în zona aia în care planam  asupra curentului și mi se parea  mie că l-am apucat pe Dumnezeu de picioare cu cine știe ce talent, informație, stil, dar m-a potolit.

Însă aș vrea să văd o categorie adresată oamenilor noi care poate nu au bugetele Coca-Cola, Samsung sau Avon. Dar oameni care promit și care merită ajutați. Pentru că tocmai agențiile spuneau că se lucrează într-un procent de 80% cu bloggeri deja consacrați, cu comunități mari iar acel 20% se mai gândesc dacă îi folosesc sau nu. Nu o dată s-a întâmplat să se suprasatureze în mentalul colectiv o piață și să apară apoi unul care a trimis o lovitură de ciocan direct în analele minților care îmbrățișau genul ăsta de prejudecată.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Please enter your name here